Natuurberichten

Uitgever: Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED)

Het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica – of kortweg IBED - van de Universiteit van Amsterdam is een onderzoeksinstituut waar ruim 150 onderzoekers hun expertise op het gebied van ecologie, evolutie, aardwetenschappen en milieukunde combineren om te begrijpen wat de drijvende krachten zijn achter de veranderingen die we in onze natuurlijke omgeving zien.

Pagina 1 van 2 - 13 Resultaten

weerradar op Corfu, Griekenland

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben een model ontwikkeld waarmee nauwkeurig de actuele migratieroutes van trekvogels te voorspellen zijn. Dat biedt de mogelijkheid om op het juiste moment maatregelen te nemen..


Lees verder 7 december 2022   20 uur oud
Bos in het Estische natuurgebied Meenikunno, dat behoort tot het Europese Natura 2000-netwerk

Geautomatiseerde technieken en remote sensing kunnen de monitoring van de biodiversiteit sterk verbeteren. Een nieuw Europees consortium van partners, onder wie onderzoekers van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem..


Lees verder 11 oktober 2022   1 maand oud
Proefopstelling met algen-consumerende mosselen nadat de mosselen psychofarmaceutica in hun cellen hebben opgenomen.

Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken medicijnen tegen geestesziekten zoals depressies en psychoses. Resten daarvan zijn in rioolwater te vinden. Na intensieve behandeling wordt ons rioolwater uiteindelijk geloosd in het..


Lees verder 28 september 2022   2 mnd oud
Screenshot from time-lapse of the Indo-Pacific sponge Chelonaplysilla sp. Credit: Daniel Stoupin (Current Biology Kornder et al.)

Sponzen behoren tot de oudste dieren op aarde en spelen een belangrijke rol in veel ecosystemen onder water. Uit een nieuwe studie van UvA-onderzoeker Niklas Kornder en collega’s blijkt dat sponzen 'niezen' om hun waterkanalen..


Lees verder 16 augustus 2022   3 mnd oud
Spitsbergen

Afgelopen woensdag vertrok de Nederlandse wetenschappelijke expeditie SEES vanuit Spitsbergen per schip naar het eiland Edgeøya. Net als na de vorige editie zal de kennis die de onderzoekers meebrengen nieuwe inzichten bieden,..


Lees verder 19 juli 2022   4 mnd oud
Healthy coral reef dominated by corals and calcifying algae

Koraalriffen vormen een complexe metropool van organismen die leven volgens hun eigen dag- en nachtritme. Een nieuwe studie van Benjamin Mueller en collega's toont aan dat de nachtelijke activiteit van één rifbewoner, de turfalg,..


Lees verder 5 juli 2022   5 mnd oud

64 miljoen vierkante kilometer - 44 procent van het landoppervlak van de aarde - moet worden beschermd om de wereldwijde biodiversiteit veilig te stellen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, uitgevoerd onder leiding van biologen..


Lees verder 7 juni 2022   6 mnd oud
Een van onze droogte-experimenten op de Veluwe lead

Het is een droog voorjaar, zoals steeds vaker de afgelopen jaren, en er is weer volop aandacht voor de effecten van droogte op landbouw en natuur. Daarbij is het van groot belang om ook te kijken naar de gevolgen van droogte voor..


Lees verder 19 mei 2022   6 mnd oud
Spitssnuitdolfijn

Een internationaal team van biologen is erin geslaagd om met biologgers het gedrag van de relatief onbekende gewone of Noordzee-spitssnuitdolfijn te bestuderen. Deze dolfijnensoort wordt zelden waargenomen, en jaagt in de diepzee...


Lees verder 13 mei 2022   6 mnd oud

Het vastleggen van atmosferisch koolstof in tropische vegetatie wordt gezien als een verzachtend effect van de verhoogde atmosferische koolstofdioxide-concentraties op aarde door toedoen van de mens. Een nieuwe studie toont nu..


Lees verder 10 mei 2022   6 mnd oud

Archief