Natuurberichten

Uitgever: Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED)

Het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica – of kortweg IBED - van de Universiteit van Amsterdam is een onderzoeksinstituut waar ruim 150 onderzoekers hun expertise op het gebied van ecologie, evolutie, aardwetenschappen en milieukunde combineren om te begrijpen wat de drijvende krachten zijn achter de veranderingen die we in onze natuurlijke omgeving zien.

Pagina 1 van 4 - 35 Resultaten

Kustlijn van het eiland Rodrigues met kalkafzettingen.

Verkleining van het eiland Rodrigues na de laatste ijstijd veroorzaakte grootschalige agressie bij de uitgestorven reuzenduif solitaire, zo ontdekten onderzoekers van de UvA en de Universiteit Maastricht. Door een snel oplopend..


Lees verder 7 november 2024   1 week oud
Brilkaaiman met slang

Hoe de dodo klonk zullen we nooit weten. Van de uitgestorven Hawaïaanse vogel de kauai o’o weten we het wel. Eind vorige eeuw is de roep van het allerlaatste mannetje vastgelegd. Zijn roep bleef onbeantwoord, want er waren geen..


Lees verder 17 oktober 2024   4 wkn oud
Bloemrijke akkerrand in Flevoland

Natuurlijke plaagbestrijding in de landbouw is kansrijker als in de buurt van een akker ook voldoende andere landschapselementen aanwezig zijn, die extra voedsel bieden voor roofinsecten. Ook is het goed om meerdere gewassen naast..


Lees verder 16 oktober 2024   4 wkn oud

De duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties zijn te bereiken door grootschalig in te zetten op het gebruik van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Dat schrijft een internationale groep..


Lees verder 19 september 2024   1 maand oud
Monsters nemen uit het ijs

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen gaan onderzoek doen naar microalgen in de zee rond Antarctica en hun rol in wereldwijde cycli van koolstof en zwavel. Deze algen vormen de basis van..


Lees verder 9 juli 2024   4 mnd oud
Kust van Cayenne, Frans-Guyana

In Frans-Guyana is een grote hoeveelheid fossielen ontdekt uit de periode vlak vóór en in de laatste ijstijd. Het gebied veranderde in relatief korte tijd van een soortenrijk mangrovesysteem in een droge savanne met grasland. Dat..


Lees verder 26 maart 2024   7 mnd oud
Landbouwveldje aan de rand van Kisumu, Kenia

Om duurzame landbouwsystemen te kunnen opzetten, moeten beleidsmakers en boeren factoren gaan afwegen op verschillende ruimtelijke schalen. De nadruk bij alternatief landbouwbeleid ligt nog te veel op productie en te weinig op..


Lees verder 16 maart 2024   7 mnd oud
Geologische lagen op de vindplaats in Centraal-Azië

Een toename van broeikasgassen in de atmosfeer leidde 56 miljoen jaar geleden abrupt tot een natter Centraal-Azië met meer plantengroei. Dat staat in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience van onder..


Lees verder 29 januari 2024   9 mnd oud

Onderzoekers van onder meer de UvA hebben ontdekt welke genen betrokken zijn bij de aanmaak van seksuele signaalstoffen van nachtvlinders. Niet alleen via het samenstellen van chemische stofjes worden feromonen gemaakt, ook via de..


Lees verder 30 december 2023   10 mnd oud
Fireworks and birds

Tot een afstand van tien kilometer hebben vogels last van het massaal afsteken van vuurwerk zoals gebeurt tijdens Oud en Nieuw. Dat blijkt uit gegevens van weerradars en vogeltellingen. Onderzoekers van de UvA pleiten voor grote..


Lees verder 12 december 2023   11 mnd oud

Archief