Natuurberichten

Uitgever: Stichting RAVON

Stichting RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.

Pagina 4 van 74 - 734 Resultaten

Vuursalamander

De weinige vuursalamanders die ons land rijk is, werden rond 2010 getroffen door een dodelijke ziekte: een schimmel die geïntroduceerd werd vanuit Oost-Azië. Door gebrek aan resistentie stierven in korte tijd vele vuursalamanders..


Lees verder 4 oktober 2023   6 mnd oud

Op 14 september organiseerden RAVON, INBO, Good Fish, Wageningen Marine Research en Van Hall Larenstein een webinar over glasaaldata en trends. Zoveel mogelijk Nederlandse en Belgische glasaaldata werden hiervoor gebundeld en..


Lees verder 27 september 2023   6 mnd oud
Header RAVON-dag 2023

Op zaterdag 11 november aanstaande vindt de 2023-editie van de RAVON-dag plaats: hét event waar liefhebbers van reptielen, amfibieën en vissen elkaar kunnen ontmoeten. Place to be: het vertrouwde Linnaeusgebouw op de campus in..


Lees verder 26 september 2023   6 mnd oud
Beschrijvingen van ‘slangen’, Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe, Adversaria van Dr. Ernst Brinck, inv. nr. 2058, f. 141 v. en Tekening van een pad, twee hagedissen en een rups door de Antwerpse schilder Joris Hoefnagel (1542-1601). Prent 51 van Animalia Quadrupedia et Reptilia (Washington D.C., National Gallery of Art, 1987.20.6.52).

"Addertongen zijn hard en steenachtig en slangen drinken graag melk", aldus Dr. Ernst Brinck, burgermeester van Harderwijk, aan het begin van de zeventiende eeuw. In de nieuwste uitgave van het tijdschrift RAVON onder andere een..


Lees verder 20 september 2023   6 mnd oud
Vuursalamander - primair

De vuursalamander is één van de grootste salamanders van Europa en kan wel twintig centimeter groot worden. Hij heeft een gedrongen zwart lichaam met daarop een patroon van gele vlekken of strepen. Hij is met geen enkele..


Lees verder 18 september 2023   7 mnd oud
Glasaal

Op 14 september organiseren RAVON, INBO, Good Fish, Wageningen Marine Research en Van Hall Larenstein een webinar over glasaaldata en trends. Zoveel mogelijk Nederlandse en Belgische glasaaldata zijn hiervoor gebundeld en gebruikt..


Lees verder 30 augustus 2023   7 mnd oud
Naakthalsgrondel vrijstaand

Sinds 2020 is het aantal uitheemse grondels in Nederland flink toegenomen, met nog nèt geen nieuwe grondelsoort per jaar. In 2020 ontdekte RAVON al de Kaukasische dwerggrondel. In 2022 werd de shimofurigrondel voor het eerst in..


Lees verder 24 augustus 2023   7 mnd oud
Twee alpenwatersalamander mannetjes omringen een vrouwtje en proberen haar in het water te verleiden tijdens de paartijd.

Leidse biologiestudenten hebben de herkomst van exotische Alpenwatersalamanders bepaald. Een speciale DNA-techniek toont aan dat deze dieren uit verschillende uithoeken van Europa afkomstig zijn. Sterker nog: het gaat..


Lees verder 2 augustus 2023   8 mnd oud
Baars - primair

De baars is een van de meest voorkomende vissoorten van Nederland. Met zijn gestreepte lichaam en rode vinnen is deze soort erg gemakkelijk te herkennen. In juli kun je in de sloten en meren veel jonge baars zien zwemmen. Lekker..


Lees verder 24 juli 2023   8 mnd oud
bruine kikker - lead

Afgelopen voorjaar is de jaarlijkse landelijke kikkerdriltelling gehouden via de nieuwe website van Tuintelling.nl. Tussen 17 maart en 10 april werden 4.117 eiklompen van bruine kikkers geteld in 575 tellingen. Dat zijn gemiddeld..


Lees verder 9 juli 2023   9 mnd oud

Archief