Natuurberichten

Uitgever: Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)

Pagina 1 van 2 - 11 Resultaten

Meeuwen op broedeiland Stern zijn het slachtoffer geworden van vogelgriep (juni 2023)

Sinds de laatste grote uitbraak van vogelgriep onder voornamelijk meeuwen en sterns in een groot deel van 2023, is het relatief rustig met de verspreiding van vogelgriep onder wilde vogels in Nederland. Het virus is echter nog..


Lees verder 9 februari 2024   2 mnd oud
dode grote stern in kolonie, vogelgriep

In 2022 heeft vogelgriep flink huisgehouden in kolonies kust- en zeevogels in Noordwest-Europa. Vooral onder grote sterns vielen veel slachtoffers. Een internationale groep experts heeft een reeks van maatregelen voor..


Lees verder 27 april 2023   11 mnd oud
Kolonie kokmeeuwen in het Jisperveld

Het is intussen duidelijk dat er sprake is van verhoogde sterfte door hoogpathogene vogelgriep (HPAI) onder met name kokmeeuwen. Half februari berichtten we al over de signalen die hierop wezen. Vooral op slaapplaatsen en in..


Lees verder 25 maart 2023   1 jaar oud
Bunzing

In Zuid-Holland is een bunzing aangetroffen met de zeer ziekmakende vogelgriepvariant H5N1. Elders in Nederland blijken ook vossen besmet te zijn met het virus, zo blijkt uit onderzoek van het Dutch Wildlife Health Centre, de..


Lees verder 20 januari 2022   2 jaar oud
Dode houtsnip in de sneeuw

Tijdens de recente vorstperiode veranderde Nederland in een witte wereld. Die week waren er – niet geheel onverwacht – veel waarnemingen van op drift geraakte Houtsnippen...


Lees verder 26 februari 2021   3 jaar oud
Wild zwijn

Afrikaanse varkenspest komt al lang in Polen voor, maar dook recent vlak bij de Pools-Duitse grens op. Zo'n afstand kan alleen met behulp van de mens afgelegd zijn. Het is een ernstige ziekte met grote gevolgen voor populaties van..


Lees verder 22 november 2019   4 jaar oud
Zieke merel voor eenmalig gebruik

Voor het 4e jaar op rij is het usutuvirus in Nederland vastgesteld. Net als in voorgaande jaren is het virus niet alleen bij wilde maar ook bij gehouden vogels aangetoond. Een opvallend verschil met voorgaande jaren is het lage..


Lees verder 15 oktober 2019   4 jaar oud
Haas in sneeuw

Voor het eerst is in Nederland RHDV-2 (Rabbit Haemorrhagic Disease Virus) als doodsoorzaak bij een haas aangetoond. Het dier werd half december 2016 dood gevonden in het werkgebied van de Wildbeheereenheid Aalten, op de grens van..


Lees verder 13 januari 2017   7 jaar oud
Merel eet meidoornbessen

Het Usutuvirus is recent voor het eerst vastgesteld in Nederland. Het virus is vastgesteld bij zowel gehouden laplanduilen, als bij wilde, dode en levende, merels. Dit melden verschillende onderzoeksorganisaties, waaronder het..


Lees verder 17 september 2016   7 jaar oud
Groene kikker

In 2010 werd een eerste uitbraak van ranavirus in Nederland geconstateerd. Gedurende de gehele periode 2011 tot 2014 zijn in Noord-Nederland, op verschillende locaties en op verschillende afstanden van de eerste uitbraak in 2010,..


Lees verder 6 juli 2016   7 jaar oud

Archief