Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten. Op dit moment bouwt Naturalis een nieuw museum dat medio 2019 opent.
Deel deze pagina

Pagina 8 van 16 - 160 Resultaten

Skeletresten van een andere vinvis binnen de collectie van Naturalis

Twee weken geleden deden vissers bij IJmuiden een opmerkelijke vangst; ze haalden een gigantische vinvisschedel boven water. Na een tip op social media kwam Naturalis in actie om de schedel te redden van de vuilcontainer. Na een..


Lees verder 24 oktober 2020   10 mnd oud

Een team van wetenschappers ontdekte vorig jaar tijdens een expeditie naar Bonaire een nieuwe gastheer voor de parasitaire galkrab Opecarcinus hypostegus. De krab maakt holletjes in harde koralen, zoals de nieuwe gastheersoort..


Lees verder 22 oktober 2020   10 mnd oud
Natuurvriendelijke oever langs Omval-Kolhorn kanaal

Onderzoekers van BioMon hebben via DNA-analyses van watermonsters aangetoond dat de aanleg van natuurvriendelijke oevers lijkt bij te dragen aan een meer gevarieerde biodiversiteit. Uit genetische biomonitoring van..


Lees verder 17 oktober 2020   11 mnd oud
Uitgestorven Kaapse leeuw

Naturalis Biodiversity Center in Leiden bestaat 200 jaar. Wat ooit begon als een persoonlijke verzameling van koning Willem I is met 42 miljoen objecten uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende collecties ter wereld. Zijne..


Lees verder 29 september 2020   11 mnd oud
Snails with wings compilation

Vleugelslakken zijn zeedieren die worden beschouwd als indicatoren voor de beoordeling van de gevolgen van oceaanverzuring. Onderzoekers van Naturalis en internationale collega’s hebben nu aangetoond dat vleugelslakken veel ouder..


Lees verder 25 september 2020   11 mnd oud
Jeroen Hoekendijk

Vorige week spoelden er in korte tijd twee dode butskoppen aan in Zeeland. Beide dieren hadden verwondingen en zijn vermoedelijk om het leven gekomen door een aanvaring. De schedels en nekwervels van de butskoppen worden nu..


Lees verder 21 september 2020   11 mnd oud
Plastics komen in de natuur terecht.

Vandaag is het World Cleanup Day, een dag waarop mensen over de hele wereld hun handen uit de mouwen steken om zwerfvuil op te ruimen. Gisteren publiceerde het toonaangevende vakblad Science een onderzoek over de toename van..


Lees verder 19 september 2020   11 mnd oud

De eerste vondst van de goudfranjedwergmot in Duitsland was aanleiding voor een overzichtsartikel van deze zeldzame soort. Meer dan de helft van de bekende exemplaren komt uit slechts twee landen: 17 uit Engeland en 11 uit..


Lees verder 16 september 2020   1 jaar oud

De meest gebruikte methode voor de taxonomische identificatie van boomstammen is houtanatomie. Het aantal experts met deze langdurige opleiding neemt echter af, terwijl de technologie zich intussen verder ontwikkelt. Houtanatomen..


Lees verder 5 september 2020   1 jaar oud
Phalaenopsis equestris

Nieuw onderzoek laat zien hoe vlinderorchideeënbloemen zijn geëvolueerd tot verschillende vormen die zijn aangepast aan hun bestuivers. In een recent gepubliceerd artikel ontrafelen Dewi Pramanik (Naturalis Biodiversity Center) en..


Lees verder 25 augustus 2020   1 jaar oud

Archief