Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 2 van 46 - 456 Resultaten

Koperwiek

Volg de vogeltrek in de app én in het echt en zoek de klapekster...


Lees verder 28 oktober 2022   1 maand oud
Houtsnip

In deze tijd van het jaar is de kans groter dan ooit dat u een houtsnip ziet. Dat is natuurlijk bijzonder, maar soms ook droevig, want houtsnippen kunnen behoorlijk onhandig doen als ze onderweg zijn...


Lees verder 25 oktober 2022   1 maand oud
Klapekster met prooi

Meer dan een eeuw lang lag een exemplaar van de Noordelijke Klapekster onopgemerkt in de collectie van Naturalis, geëtiketteerd als 'gewone' Klapekster. Door middel van recent DNA-onderzoek aan het verenkleed is vastgesteld dat..


Lees verder 22 oktober 2022   1 maand oud
Brandganzen

De brandgans blijkt zich sneller aan te kunnen passen dan gedacht. De dieren die door veranderingen in landgebruik besluiten om in Nederland te broeden, zijn ongeveer even succesvol als hun soortgenoten die nog wel de tocht naar..


Lees verder 17 oktober 2022   1 maand oud
Kraanvogels

Vogelaars opgelet! De komende weken staan in het teken van de kraanvogeltrek. Als de wind even goed staat kunnen er soms wel duizenden ‘kranen’ over ons land vliegen. Maar zelfs met die aantallen is het niet makkelijk om ze te..


Lees verder 14 oktober 2022   1 maand oud
Kieviten

Veel kieviten te zien en lachende kolganzen. ..


Lees verder 12 oktober 2022   1 maand oud
Appelvink Saxifraga

Appelvinken en grote gele kwikstaarten op doortrek uit het oosten. ..


Lees verder 11 oktober 2022   1 maand oud
Branta bernicla. Rotgans

Rotgans over zee en oeverpieper aan de kust...


Lees verder 9 oktober 2022   2 mnd oud
Ruigpootbuizerd lead

De ruigpootbuizerd kom je meestal ’s winters tegen, jagend in een open (kwelder)gebied in Laag-Nederland, vooral in het noorden. In het najaar heb je vooral op een trektelpost langs de kust een goede kans dat je een of meerdere..


Lees verder 7 oktober 2022   2 mnd oud
Zanglijster

De Euro Birdwatch van 1 oktober 2022 verliep wat onstuimig. Harde wind en regenbuien, maar ook zon, bepaalden het beeld. Daardoor waren er minder trekvogels onderweg dan voorgaande jaren. Maar toch had deze trekvogeltelling enkele..


Lees verder 3 oktober 2022   2 mnd oud

Archief