Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 3 van 46 - 456 Resultaten

Phylloscopus collybita. Tjiftjaf

De massale vogeltrek is elke herfst weer een bijzonder verschijnsel. Jac. P. Thijsse beschreef precies honderd jaar geleden op een mooie manier hoe hij de huidige fase van de trek, de 'zingende trek', ervaart in zijn tuin. ..


Lees verder 30 september 2022   2 mnd oud
Reuzesterns

’s Werelds grootste stern is in augustus weer door Nederland getrokken. Deze reuzenstern is met zijn zware, rode snavel gemakkelijk te herkennen. Maar een soort die zich voornamelijk op het open water bevindt, is nog niet zo..


Lees verder 9 september 2022   3 mnd oud

De nachtzwaluw is door zijn schutkleur lastig te spotten, toch wordt de soort vaker waargenomen in Nederland. Op de Schaaks Heide in de Schadijkse Bossen in Noord-Limburg is deze zomer met spycams en audiologgers onderzoek..


Lees verder 26 augustus 2022   3 mnd oud
Volwassen mannetje Slangenarend. Marokko, maart 2008.

Deze zomer worden er relatief veel slangenarenden gezien in Nederland. Ze worden ook op meer plekken gezien dan anders, en niet alleen in heide- en hoogveengebieden. Hoeveel van deze zeldzame slangeneters zijn er eigenlijk in ons..


Lees verder 12 augustus 2022   3 mnd oud
Ooievaar

De jacht op vogels is een veelvoorkomende praktijk in Libanon. Dit land wordt beschouwd als een flessenhals voor trekvogels – waaronder veel arenden, gieren, valken, zangvogels, ooievaars en kraanvogels. Sommige daarvan zijn..


Lees verder 6 augustus 2022   4 mnd oud
Trek van gnoes

Van een korte oversteek van bos naar bos tot wereldreizen van Noord- naar Zuidpool. Wilde dieren zijn constant in beweging. Soms trekken ze alleen, soms in grote groepen. Deze terugkerende bewegingen zijn van levensbelang. Ze..


Lees verder 31 juli 2022   4 mnd oud
Weidebeekjuffer

Weidebeekjuffer vliegt massaal en tapuiten op trektocht...


Lees verder 1 juni 2022   6 mnd oud
Bloei vlier

Van veel planten en dieren in ons land wordt weer het uiterste gevergd. De zeer hoge temperaturen in combinatie met de zeer droge omstandigheden hebben op allerlei manieren invloed op hun overlevings- en voortplantingskansen. We..


Lees verder 15 mei 2022   6 mnd oud
Tjiftjaf

Vandaag, 14 mei, is het Wereld Trekvogeldag. Een belangrijk moment om stil te staan bij de bijzondere soorten die jaarlijks honderden, zo niet duizenden kilometers afleggen. Wat zijn dit voor soorten? En waar trekken zij naartoe?..


Lees verder 14 mei 2022   6 mnd oud
De koekoek in een boomtop

Koekoek is terug en eikelmuis is wakker...


Lees verder 13 april 2022   7 mnd oud

Archief