Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 3 van 50 - 492 Resultaten

Kleine zwaan (Cygnus bewickii)

Kleine zwanen vliegen bij warm weer minder ver tijdens hun herfsttrek. Klimaatverandering heeft dan ook geleid tot een verschuiving van het wintergebied. Voor het eerst konden Nederlandse vogelonderzoekers de specifieke keuzes..


Lees verder 6 oktober 2023   6 mnd oud
gewone weidechampignon

Champignons in het wild en velduil zwerft door Europa...


Lees verder 6 oktober 2023   6 mnd oud
Bonte strandlopers, kanoeten en kemphaan

Het zijn niet de makkelijkst te determineren vogels, maar toch – of misschien juist daarom – vallen ze goed in de smaak bij vogelaars. Het gaat hier om de strandlopers. Ze broeden op de arctische toendra in het noorden van Europa..


Lees verder 8 september 2023   7 mnd oud
Lachsterns zijn te herkennen aan de dikke zwarte snavel en relatief brede vleugels

Je kunt er de klok op gelijk zetten: begin juli zijn er weer lachsterns te vinden in Oost-Groningen. De vogels die na het broedseizoen Nederland aandoen tot eind augustus, zijn vanuit Duitsland onderweg naar hun..


Lees verder 11 augustus 2023   8 mnd oud

Een aantal Nederlandse ornithologen heeft tussen 2007 en 2019 jarenlang veldonderzoek uitgevoerd om te ontrafelen wat de invloed is van de grote landschappelijke en klimatologische veranderingen in de Sahel in Midden-Afrika. In..


Lees verder 10 augustus 2023   8 mnd oud
Drieteenstrandloper broedend in Groenland

Drieteenstrandlopers krijgen het in hun broedgebied in Groenland steeds lastiger. Dat komt niet altijd omdat de lente daar door de klimaatverandering steeds vroeger begint – zoals vaak wordt verondersteld – maar wel omdat het..


Lees verder 2 augustus 2023   8 mnd oud
Grauwe kiekendief in de Sahel

Veel Europese vogels gebruiken tijdens hun overwintering in Afrika meerdere vaste locaties binnen een groot gebied. Voor grauwe kiekendieven is op basis van zenderdata uitgezocht of daarin patronen zijn te ontdekken en welke..


Lees verder 23 juni 2023   10 mnd oud

Terwijl sommige vogels nog niet klaar zijn met de reis naar hun noordelijk gelegen broedgebieden, vliegen er tegelijkertijd duizenden spreeuwen weer zuidwaarts. Hoe zit dat precies?..


Lees verder 16 juni 2023   10 mnd oud
Een medewerker van de Werkgroep Zeearend ringt en meet twee jonge zeearenden in de Zuid-Hollandse Hellegatsplaten.

In de eerste week van juni zijn op verschillende plekken weer jonge zeearenden geringd. En zeearenden zijn niet de enige: bijna alle vogelsoorten worden geringd. Waarom doen we dat eigenlijk? En wat hebben de vogels er zelf aan?..


Lees verder 16 juni 2023   10 mnd oud

Dat blijkt uit de bewegingen van gezenderde tureluurs van het WATLAS-onderzoek. Dit project brengt het gebruik en het belang van de Waddenzee in kaart voor steltlopers tijdens de voor- en najaarstrek voor broedvogels. Sinds dit..


Lees verder 14 juni 2023   10 mnd oud

Archief