Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 38 van 50 - 492 Resultaten

thumnail Kruisbek mannetjes. Creative Commons Attribution-ShareALike 3.0 Unported. Elaine R. Wilson, www.naturespicsonline.com

Wisselende weersomstandigheden zorgden ervoor dat de vogelaars die afgelopen zaterdag mee deden aan de internationale vogelteldag weinig vogels te zien kregen. De totaalteller stopte op 241.924 vogels en 187 soorten. Vorig jaar..


Lees verder 9 oktober 2013   10 jaar oud

De kolganzen waren er dit najaar vroeg bij. In de nacht van 24 op 25 september hoorden vogelaars in Noord-Duitsland en Nederland de eerste groepen langskomen. Dat ging in de ochtend van de 25e nog door met soms honderden per..


Lees verder 4 oktober 2013   10 jaar oud
Deze adulte vrouw Bruine Kiekendief is zojuist uitgerust met een satellietzender zodat we haar de rest van haar leven kunnen volgen. Deze vogel verdween uiteindelijk onder verdachte omstandigheden in een Frans ’jachtreservaat’.

Op dit moment zijn trekvogels weer bezig met hun gevaarlijke reizen naar het zuiden. Gevaarlijk? Het is een internationale groep onderzoekers nu gelukt op een rij te zetten waar en wanneer met satellietzenders uitgeruste..


Lees verder 17 september 2013   10 jaar oud
Anas platyrhynchos. Wilde eend

Wilde eenden in Nederland blijken twee vogelgrieppieken door te maken per jaar. Een kleine zomerpiek is gekoppeld aan de aanwas van jonge eenden, een grote najaarspiek valt samen met de aankomst van trekvogels. Dat blijkt uit..


Lees verder 6 september 2013   10 jaar oud
Eén van de 575 wespendieven die op 26 augustus 2013 over Koningsbosch trokken

Massale trek van wespendieven is een zeldzaam fenomeen in Nederland. Als het zich al voordoet, zijn de kansen erop rond half mei nog het grootst. Maar ook in het najaar passeert zo heel nu en dan een ware trekgolf. Dat was dit..


Lees verder 30 augustus 2013   10 jaar oud
Overvliegende kieviten

In de Wijde Wormer (NH) zie je ze bijvoorbeeld. Maar ook elders, in Friesland, Noordwest-Overijssel of langs de grote rivieren: grote wolken kieviten boven de weilanden. Dit zijn kieviten die hun verenkleed ruien; de echte..


Lees verder 27 augustus 2013   10 jaar oud
Gierzwaluw. Apus apus. Ooijpolder, Nijmegen. 1 mei 2008

Fenologie is de studie van jaarlijks terugkerende natuurverschijnselen. Voorbeelden van onderzochte verschijnselen zijn de tijdstippen waarop trekvogels terugkomen, de eerste bladeren aan bomen komen en de eerste vlinders..


Lees verder 23 augustus 2013   10 jaar oud
Aziatische goudplevier, Ottersaat, Texel, 3 augustus 2013

Op Texel verblijft al sinds 24 juli een Aziatische goudplevier. Een zeldzame vogel, dwaalgast uit de toendra’s van Noord-Siberië. Maar de Aziatische goudplevier is niet zomaar een dwaalgast. Het heeft er de schijn van dat de soort..


Lees verder 20 augustus 2013   10 jaar oud
Batumi Raptor Count

In 2008 startte een groep Belgische jongeren de Batumi Raptor Count, een project dat al verschillende keren op Nederlandse steun kon rekenen. Batumi is een plaatsje aan de Zwarte Zeekust waar zich elk najaar enorme aantallen..


Lees verder 19 augustus 2013   10 jaar oud
Twee kraanvogels Fochteloërveen

Het gaat goed met de kraanvogels in Nederland. Met name in het Fochteloërveen. Door natuurontwikkeling ontstaan er in dit natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe steeds meer stille en natte plekken en daar profiteren de..


Lees verder 6 augustus 2013   10 jaar oud

Archief