Natuurberichten

Dossier: Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten zijn de vele baten van de natuur voor de mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkwater, constructiehout, kustbescherming, bestuiving, verkoeling in de stad en recreatie in de natuur. Nature Today publiceert artikelen over ecosysteemdiensten en de bescherming ervan.

Pagina 29 van 65 - 644 Resultaten

In 2019 initieerden LNV, BIJ12 en de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren het uitvoeren van een ‘Ecologisch Assessment’. De resultaten leiden tot inzicht over hoever onze kennis al reikt en waar nog de lacunes zitten. Er..


Lees verder 26 januari 2021   3 jaar oud
Inwoners betrekken bij natuur_prov Gelderland

Alle acties voor biodiversiteit op één plek: dat is het resultaat van het nieuwe Gelderse Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit. Biodiversiteit krijgt zo een steviger positie in het provinciale beleid. Bovendien wordt biodiversiteit..


Lees verder 23 januari 2021   3 jaar oud

In mei 2020 lanceerde het Atlas-team Check je plek 1.0 op Atlas Leefomgeving. Met deze tool krijg je door één klik op de knop een overzicht van de kwaliteit van jouw (toekomstige) leefomgeving. In de maand mei checkten 10.000..


Lees verder 21 januari 2021   3 jaar oud
Experiment kwelderaanleg bij Delfzijl (eenmalig gebruik WUR)

Voor de kust van Delfzijl zijn in 2018 kwelders aangelegd. Een deel daarvan is ingericht als testlocatie voor kwelderontwikkeling. Onderzoekers van EcoShape onderzochten de kwelder twee jaar lang om kennis op te doen over de..


Lees verder 21 januari 2021   3 jaar oud
Bosaanplant (foto maar 1 keer gebruiken)

Bossen op arme zandgronden staan zwaar onder druk, onder andere door een verzuurde, slecht functionerende bodem. Ook hitte en droogte eisen hun tol. Bomen hebben het zwaar en verjonging krijgt weinig kans. Dit bosecosysteem kan..


Lees verder 19 januari 2021   3 jaar oud
Gewone grootoorvleermuizen in een vleermuiskast

In veel eikenlanen zijn de laatste twee jaar mezenkasten en vleermuiskasten opgehangen als hulpmiddel bij de ecologische bestrijding van eikenprocessierupsen. Waar de mezenkasten wel degelijk mezen aantrokken, bleven veel..


Lees verder 14 januari 2021   3 jaar oud
Een van de drogere vindplaatsen van de heidehommel op het Dwingelderveld

De kwaliteit van de beschermde natuurgebieden in Nederland moet omhoog. Daarvoor gaan vijf provincies, twee ministeries, verschillende natuur- en landbouworganisaties en de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel samenwerken...


Lees verder 14 januari 2021   3 jaar oud
alleen gebruik OBN

Natte overstromingsvlaktes langs grote rivieren zijn ecologisch zeer waardevol, maar ze komen in Nederland nagenoeg niet meer voor. Onderzoekers hebben uitgezocht waar deze ‘missing link’ in de riviernatuurweer kan terugkeren en..


Lees verder 12 januari 2021   3 jaar oud

Het IVN wil met het ‘Tuiny Forest-project’ op zoveel mogelijk plekken in Nederland mini-bosjes plaatsen om zo de biodiversiteit in de leefomgeving te vergroten. Miranda Mesman, projectleider Atlas Leefomgeving, legde zo’n ‘tuiny..


Lees verder 7 januari 2021   3 jaar oud

Onderzoekers van Wageningen University and Research hebben duizenden foto's verzameld die op Bonaire zijn gemaakt om toeristische activiteiten te analyseren en de meest bezochte locaties te bepalen. Door de types bezoekers te..


Lees verder 1 januari 2021   3 jaar oud

Archief