Natuurberichten

Dossier: Droogte

Deel deze pagina

Pagina 4 van 25 - 244 Resultaten

ulvenhoutse bos st annabos Stuw- eenmalig gebruik

“We hebben de afgelopen jaren zestien stuwen gebouwd in het relatief kleine Ulvenhoutse Bos,” vertelt ecoloog Ed Michels niet zonder trots. Het is een van de maatregelen om van het bijzondere bos aan de oostkant van het brede Dal..


Lees verder 18 januari 2021   1 jaar oud
donker pimpernelblauwtje - primair

Het gaat richting jaarwisseling en dat is het moment om terug te kijken. Hoe ging het in 2020 met de dagvlinders? De aanhoudende droogte heeft voor een aantal soorten geleid tot een nog sterkere achteruitgang, maar er zijn ook..


Lees verder 31 december 2020   1 jaar oud

Aan het einde van deze eeuw zou het waterniveau van de Kaspische Zee negen tot achttien meter lager uitkomen dan nu, berekenden Nederlandse en Duitse wetenschappers. In het Nature-tijdschrift Communications Earth & Environment..


Lees verder 26 december 2020   1 jaar oud

Uit een enquête onder Nederlandse boseigenaren blijkt dat tachtig procent steeds meer last heeft van natuurlijke verstoringen te linken aan klimaatverandering, zoals droogte, stormschade en insectenschade. Veel boseigenaren..


Lees verder 8 december 2020   1 jaar oud
Kraggeloop zomer 2020 - eenmalig gebruik

Een meanderende beek met aan weerszijden tien hectare natte natuur, dat is de Kraggeloop in Bergen op Zoom. Nog niet zo lang geleden was het een slootje dat de meeste Bergenaren niet eens kenden, het laatste stukje verbindingszone..


Lees verder 30 november 2020   1 jaar oud
Schelpgruis voor bodemverbetering

Deze maand is ruim duizend ton schelpgruis met een helikopter verstrooid over het bos- en heidegebied bij de Ginkel in gemeente Ede. De kalk uit het schelpgruis maakt de bodem minder zuur. Daar hebben bijvoorbeeld eikenbomen en..


Lees verder 24 november 2020   1 jaar oud
Natuurbrand in de Deurnese Peel, 2020

De grote natuurbrand in de Deurnese Peel afgelopen voorjaar was uitzonderlijk. Door de droge begroeiing en lastige weersomstandigheden kon de brand zich snel verspreiden. Om onbeheersbare branden als deze in de toekomst te..


Lees verder 22 november 2020   1 jaar oud
Opwettense watermolen - eenmalig gebruik

Ooit stonden er 83 watermolens in Brabant. Daarvan zijn er nu nog een handjevol over. Drie historische watermolens in het stroomgebied van De Dommel gaan de gevolgen van klimaatverandering helpen beperken. Het Brabantse project..


Lees verder 16 november 2020   1 jaar oud
20190821_Weert-206

Veel plekken in Gelderse steden en dorpen kunnen véél groener. De provincie Gelderland komt daarom met de Challenge Groene Icoonprojecten en daagt Gelderse gemeenten, ondernemers en andere partijen uit om hun stad of dorp groen en..


Lees verder 13 november 2020   1 jaar oud
Bodemonderzoek Harm Smeenge (Bosgroepen)

Hoe heeft het landschap van Noordoost-Twente zich de afgelopen 15.000 jaar ontwikkeld? En hoe kan die kennis ons helpen bij actuele uitdagingen in dit gebied, en elders in ons land? Harm Smeenge promoveerde op dit vraagstuk met..


Lees verder 10 november 2020   1 jaar oud

Archief