Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 2 van 53 - 521 Resultaten

Heksenboleten en andere roodporieboleten zijn populaire paddenstoelen, maar hun determinatie verlangt nogal eens een zorgvuldige bestudering van diverse specifieke kenmerken. Deze kenmerken worden in dit artikel besproken. In een..


Lees verder 8 september 2021   2 mnd oud

Nu bloeit overal de Canadese fijnstraal op kale- en rommelplekjes. Je komt hem steeds vaker tegen. Maar wie goed kijkt, ontdekt spannende dingen in de wereld van de fijnstralen. Bedreigt deze Canadees als betrekkelijke nieuwkomer..


Lees verder 28 augustus 2021   3 mnd oud
Zooenbaars

De zonnebaars is een agressieve predator met een grote impact op de biodiversiteit. In vennen en poelen met zonnebaars verdwijnen amfibieën en insecten in rap tempo. Ondanks de huidige natte periode kende Nederland vanaf 2018 een..


Lees verder 27 augustus 2021   3 mnd oud

Leemhoeden vormen met hun dertien soorten in Nederland een relatief klein genus (geslacht). Ongeveer de helft van dat aantal soorten kan op houtsnippers of dood hout groeien. In dit natuurbericht bespreken we er twee van: de..


Lees verder 26 augustus 2021   3 mnd oud
Kortsnuittamariskwants

Gedurende het ‘Nieuwe Natuur’-zomerkamp van de JNM – Jongeren in de Natuur is er een nieuwe wantsensoort voor Nederland aangetroffen in de Haagse Vogelwijk. Hier werd een tot op heden nooit eerder in Nederland aangetroffen soort..


Lees verder 9 augustus 2021   3 mnd oud
Alsemambrosia

Moet je uitheemse planten wel of juist niet bestrijden? In deze terugkerende discussie gaat het vaak over of een soort schadelijk zou kunnen zijn voor onze natuur, of economie. Gezondheidsrisico’s worden minder vaak als argument..


Lees verder 3 augustus 2021   3 mnd oud
Kreeftetende otter

Wie aan otters denkt, denkt soms automatisch aan de in de volksmond gebruikte naam visotter. En dan denkt men snel aan een roofdier dat gespecialiseerd is in vis. Otters zijn echter zeer opportunistisch en hebben een variatie aan..


Lees verder 28 juli 2021   4 mnd oud
Green sea turtle

In een recent onderzoek werd ontdekt dat de eerste melding van seksuele voortplanting van een succesvol invasief zeegras onjuist was. Daarom is een nieuwe veldgids ontwikkeld om vaststelling in de toekomst te verbeteren...


Lees verder 21 juli 2021   4 mnd oud
Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar wordt nog niet zo vaak gespot in Nederland, maar het aantal keren dat deze invasieve exoot wordt gezien, neemt geleidelijk toe. Zijn aanwezigheid kan negatieve gevolgen hebben voor de biodiversiteit...


Lees verder 10 juli 2021   4 mnd oud
Gladde snavelneut (eenmalig gebruik WUR)

De gladde sneuvelneut komt in Nederland al zeker twee tot drie jaar voor. Wageningen Marine Research trof deze exoot onlangs aan in de Voordelta; tot nu toe de meest noordelijk gelegen vindplaats. Het is volgens marien ecoloog..


Lees verder 2 juli 2021   4 mnd oud

Archief