Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 54 van 59 - 586 Resultaten

marmergrondel

Voor het derde jaar op rij zijn er hoogzwangere vrouwtjes van de exotische marmergrondel aangetroffen in de Grensmaas. Medewerkers van RAVON deden deze waarneming tijdens de actieve monitoring in opdracht van Rijkswaterstaat. De..


Lees verder 20 mei 2010   12 jaar oud
Donaubrasem

De afgelopen week hebben medewerkers van Stichting RAVON en Natuurbalans een Donaubrasem gevangen in de Zandmaas. Dit is de eerste keer dat deze vissoort in de Maas is aangetroffen. Het betrof een volwassen exemplaar van maar..


Lees verder 2 mei 2010   12 jaar oud
wallaby (uitsnede)

Voor het eerst is in Nederland een groep in het wild levende wallabies gezien met jong. Dit zou het begin kunnen zijn van een populatie in het wild levende wallabies. Eerder werden al wel volwassen dieren in het wild gezien, waar..


Lees verder 27 april 2010   12 jaar oud
Gewone flamingo GNU-licentie voor vrije documentatie,

Twee stagiaires van boswachter Jan de Roon zagen een groep flamingo’s tijdens hun werk op Scheelhoek. Zij waren daar vogels aan het inventariseren, maar hadden deze knalroze flamingo’s niet verwacht...


Lees verder 25 maart 2010   12 jaar oud
Grote waternavel overzicht

Een maand geleden alweer waagden de eerste schaatsers zich op natuurijs. Dat er nu op die plaatsen nog steeds een ijsvloertje ligt is – afgezet tegen de laatste jaren – uitzonderlijk. Niet iedereen is daar blij mee. Ook onder de..


Lees verder 18 januari 2010   13 jaar oud
Predatie kleine modderkruiper

Wel een zeer bijzondere vangst deed Dirk Platvoet afgelopen najaar in de Baakse Beek bij Ruurlo. Voor Stichting EIS deed hij daar onderzoek naar de amphipoden (vlokreeftjes) van Nederland, toen hij een gevlekte Amerikaanse..


Lees verder 17 januari 2010   13 jaar oud
Mara

Het klimaat verandert maar toch niet zo snel dat Nederland een Zuid-Amerikaanse steppe is geworden. Wat doet een mara, of Patagonische haas, hier dan? ..


Lees verder 12 december 2009   13 jaar oud
dikkopelrits

In een vijver in Neede (GLD) is een zich voortplantende populatie dikkopelritsen ontdekt. Deze vissoort komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Waarschijnlijk is de dikkopelrits door de handel in vijvervissen vanuit Amerika in..


Lees verder 6 december 2009   13 jaar oud
Begrazing prunus
Foto: Joop Mourik

In Zuid-Kennemerland woedt Amerikaanse vogelkers in alle hevigheid. Deze beruchte exoot is al decennia lang een plaag in cultuurbossen, maar vestigt zich de laatste jaren ook snel en massaal in duingebieden...


Lees verder 18 november 2009   13 jaar oud
RAVONdag

De landelijke themadag van stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 november 2009 in Nijmegen. De dag staat in het teken van exoten en de gloednieuwe atlas ‘De amfibieën..


Lees verder 12 november 2009   13 jaar oud

Archief