Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 6 van 67 - 664 Resultaten

Het Veerse Meer had in 2018 de primeur van een exotische slak uit Japan en omgeving. Deze slak heeft een deels verstopt liggend flinterdun huisje. Pas in 2022 werden de slakken ook in het Grevelingenmeer gezien. Op dit moment zijn..


Lees verder 11 juni 2023   10 mnd oud
vrijwel uitsluitend inheemse verjonging onder vederesdoorn

In het project LIFE Resilias zoeken we uit voor welke invasieve soorten de ecosysteemaanpak werkt, waarna we de integratie van de betreffende soort uitwerken en demonstreren. De meest recente uitdaging is om te verkennen hoe..


Lees verder 6 juni 2023   10 mnd oud
Phytolacca americana clusters

De Westerse karmozijnbes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika maar doet steeds meer zijn intrede in Noord-Europa als invasieve exoot. De soort heeft een voor invasieve exoten relatief lange aanloopfase nodig, maar na deze fase is..


Lees verder 23 mei 2023   10 mnd oud
Ludwigia_grandiflora

Als invasieve exoten dominant worden, leiden ze tot verlies aan biodiversiteit. Een relevant voorbeeld hiervan zijn de waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora) en de kleine waterteunisbloem (Ludwigia peploides). Beide soorten..


Lees verder 16 mei 2023   11 mnd oud

Hoewel ze hier niet van oorsprong thuishoren, deden ze 26 jaar lang niemand kwaad en waren ze geliefd in de buurt. Deze maand verdwijnen ze met huis en haard onder meters zand. Zijn de Zutphense Gebandeerde wijngaardslakken nog te..


Lees verder 14 mei 2023   11 mnd oud
Neem Tree

De neemboom is een invasieve soort die begin 1900 in het Caribisch gebied werd geïntroduceerd. Oorspronkelijk werd deze boom uit India overgebracht vanwege zijn geneeskrachtige, insectenwerende en siereigenschappen. De lokale..


Lees verder 13 mei 2023   11 mnd oud
Hemelboom

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een veldgids uitgebracht die het terreinbeheerders makkelijker maakt om de meest risicovolle invasieve planten in bossen te kunnen herkennen. Daarnaast geeft de gids advies..


Lees verder 2 mei 2023   11 mnd oud

Ook dit voorjaar was er een excursie naar het Recreatiegebied Het Geestmerambacht. Dit gebied staat bekend om zijn vele voorjaarspaddenstoelen zoals Morieljes. Je hoeft dee naam alleen maar in het excursieprogramma te zetten en je..


Lees verder 28 april 2023   11 mnd oud

Steeds vaker vestigen nieuwe exotische vissoorten zich in Nederland. In 2020 ontdekte RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) de Kaukasische dwerggrondel. Twee jaar later vond Waterschap Scheldestromen bij Biervliet..


Lees verder 7 april 2023   1 jaar oud

Op 1 april berichtte ANEMOON over gratis in de Oosterschelde te verzamelen chique Sint- Jacobsschelpen. "Want exoten moeten we kwijt zien te raken." Een nu al 3000 keer gelezen 1-aprilgrap. De reacties? Veel! Van "leuk, ben erin..


Lees verder 7 april 2023   1 jaar oud

Archief