Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 7 van 67 - 664 Resultaten

Ondanks het tegenvallende weer hebben vrijwilligers bij de eerste Nationale Schelpenteldag op zaterdag 25 maart meer dan 34.000 schelpen geteld op de Nederlandse stranden. Meer dan duizend enthousiaste deelnemers brachten met hulp..


Lees verder 1 april 2023   1 jaar oud

Mossels zijn gezond en lekker. Oesters zijn al chiquer, maar het hoogst gewaardeerd is de Sint-Jacobsschelp. Die eet je alleen in de betere visrestaurants. Heel onverwacht gratis en massaal zo'n dure delicatesse in ons eigen..


Lees verder 1 april 2023   1 jaar oud
boa constrictor

Boa constrictors komen sinds 2005 op heel Aruba voor. Ze zijn hier waarschijnlijk via de exotische huisdierenindustrie terechtgekomen. De impact van de slangen op de kwetsbare lokale ecosystemen heeft geleid tot verschillende..


Lees verder 31 maart 2023   1 jaar oud
Sabaanse Volwassen leguaan liggend op een rots op Saba (eenmalig exclusief gebruik WUR)

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat niet-inheemse leguanen zich op Saba hebben gevestigd en zich kruisen met lokale leguanen. Hierdoor wordt de endemische zwarteleguaanpopulatie ernstig bedreigd. Een..


Lees verder 28 maart 2023   1 jaar oud
Honderden schildpadden werden geconfisceerd toen een man ze probeerde te smokkelen via de landsgrenzen van Syrië en Jordanië. Ze werden vervolgens naar het door het IFAW gesteunde Al Ma'awa Nature and Wildlife Center (Princess Alia Foundation) in Jordanië gebracht om te rehabiliteren.

IFAW helpt dieren te redden uit de illegale handel en criminelen te vervolgen op een manier waarbij het welzijn van de dieren voorop staat. Dieren die levend uit de illegale handel worden gered, krijgen vaak minder aandacht dan..


Lees verder 26 maart 2023   1 jaar oud
Cedergrondbekerzwam - primair

De cedergrondbekerzwam is een echte maartpaddenstoel. Bij ons is het een cultuurvolger, want deze soort groeit bij ceders. Die komen hier van nature niet voor en je vindt deze paddenstoel dan ook bijna uitsluitend in tuinen,..


Lees verder 20 maart 2023   1 jaar oud
Lindsay Lewis van het Paarl Mountain Nature Reserve inspecteert een valstrik tijdens een strikkenpatrouille door het natuurgebied.

Valstrikken zijn stille en onzichtbare moordenaars en een zeer wrede vorm van stroperij. Gevangen dieren staat een pijnlijke dood te wachten. Even buiten Kaapstad, een stad die omgeven wordt door een van de meest unieke..


Lees verder 18 maart 2023   1 jaar oud
Coralita

Coralita is een sierplant die op verschillende Caribische eilanden is geïntroduceerd, en daarna snel bovenin de invasieve soortenlijsten voor de Nederlandse Cariben is terechtgekomen. De snelgroeiende ranken verstikken en..


Lees verder 17 maart 2023   1 jaar oud
Schijnklimopereprijs

‘Let op de Schijnklimopereprijs’ luidde het artikel in voorjaar 2016 dat werd gepubliceerd op Nature Today. Nu, zeven jaar later, maken we de balans op: hoe staat het ervoor met de uit Zuid-Europa afkomstige Schijnklimopereprijs..


Lees verder 8 maart 2023   1 jaar oud
Langbladige druifhyacint

Heeft u al de mooie tentoonstelling 'Stoep onder de loep' in het Zaans Museum gezien? Hedendaagse afbeeldingen van stoepplantjes worden hier getoond naast originele kunstwerken voor de Verkade-plaatjes. Een van de kunstwerken die..


Lees verder 5 maart 2023   1 jaar oud

Archief