Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 9 van 22 - 213 Resultaten

Grote brandnetel

Ook na zo'n regenachtige, koude week staat de grote brandnetel er opvallend fris bij. Met wat snelle halen de tuin brandnetelvrij maken levert ook nu pijnlijke prikken op, zelfs dwars door uw tuinhandschoenen heen. Laat gerust wat..


Lees verder 5 december 2021   2 jaar oud
Gelderse wegberm

Provincie Gelderland maakt werk van meer biodiversiteit, ook langs haar provinciale wegen. Door die wegen te zien als onderdeel van hun omgeving, krijgt natuur vroegtijdig een stem in de belangenafweging. Natuurinclusief wordt de..


Lees verder 26 november 2021   2 jaar oud
Veldparelmoervlinder

Versnippering van het landschap bedreigt de biodiversiteit in het Limburgse Heuvelland. Hoe bereiken we meer verbinding in het landschap? En hoe kunnen alle verschillende betrokken partijen daaraan bijdragen? Vanuit het..


Lees verder 16 november 2021   2 jaar oud
Op de voorgrond het voormalige landbouwperceel dat ingericht wordt met natuurzones. eenmalig gebruik

De camping uitbreiden met vergroting van de natuurwaarden voor het aangrenzende Natura 2000-gebied, zodat de camping levensvatbaar bleef en de natuur een zetje in de goede richting kreeg. Die opdracht stelde Sylvia Rutte zich een..


Lees verder 15 november 2021   2 jaar oud
Kleefkruid

Als u deze week op jacht gaat naar het Stoepplantje van de week, neem dan kinderen mee. Kleefkruid wekt de plaaglust op en dat doet de plant geen kwaad. Tijdens de wandeling valt er veel te vertellen en weer thuis kunnen de..


Lees verder 14 november 2021   2 jaar oud
Tuinwolfsmelk op de stoep

Deze week een plantje dat misschien vaker spontaan in de tuin verschijnt dan tussen de stoepstenen: tuinwolfsmelk. Als het op straat staat, is het waarschijnlijk uit een naburige tuin ontsnapt. Het heeft volgens Heukels' Flora van..


Lees verder 31 oktober 2021   2 jaar oud
Gezoneerde stekelzwam

Bermen kunnen grote waarde hebben voor paddenstoelen. Ze vinden er gunstige groeiomstandigheden die in de bossen verdwenen zijn. In de provincie Overijssel zijn de belangrijkste paddenstoelenbermen voor het eerst in kaart..


Lees verder 20 oktober 2021   2 jaar oud
Hertshoornweegbree

Vanuit het kustgebied trekt dit elegante, onopvallende plantje gestaag dieper het land in. Op veel plekken is het een nieuwkomer die niemand in de weg staat. Grappig dat hertshoornweegbree al een plekje vond in het kruidenboek van..


Lees verder 17 oktober 2021   2 jaar oud
Gewoon biggenkruid

Al die vrolijke gele zonnetjes op de stoep, daar word je een beetje lui van. Paardenbloem, muursla, muizenoor, leeuwentand, streepzaad of biggenkruid - het zal vast één van die veel voorkomende samengesteldbloemigen zijn. Helaas,..


Lees verder 9 oktober 2021   2 jaar oud

Het is de droom van elke mycoloog om verrast te worden door twaalf reuzendikhoeden in je eigen voortuintje. Dat overkwam de bewoners van een nieuwbouwhuis in Koedijk op 18 september. De Reuzendikhoed staat bekend om zijn voorkeur..


Lees verder 6 oktober 2021   2 jaar oud

Archief