Natuurberichten

Dossier: Bijen

Bent u ook geïnteresseerd in bijen? Topbiologen publiceren met grote regelmaat nieuws over bijen op Nature Today. De natuurberichten gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen: bijensterfte, honingbij, wilde bijensoorten, hommels, bestuiving, belang van een bloemrijke omgeving, belang van bijen, bermbeheer, bijen in de tuin en de invloed van weersextremen. Zie hieronder de tientallen bijenberichten die al op Nature Today gepubliceerd zijn. Als u zich aanmeldt voor de gratis dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief blijft u actief op de hoogte van het laatste nieuws uit de natuur.

Pagina 8 van 22 - 213 Resultaten

Een akkerhommel op een vlinderstruik.

Voldoet jouw tuin aan de eisen van de wilde bij? Zoemend door je tuin of op je balkon is de bij op zoek naar de drie V’s: Voedsel, Veiligheid en een Verblijf. Helaas gaat het momenteel niet goed met de wilde bij en is jouw hulp..


Lees verder 3 april 2021   3 jaar oud
Stedelijke bijenoase in Weert

'Bijen in stad en dorp'. Zo luidt de titel van een nieuwe uitgave over de bijenfauna van stedelijke gebieden, verzorgd door de Sectie Hymenoptera van de Nederlandse Entomologische Vereniging. Een schatkist van inspiratie voor..


Lees verder 31 maart 2021   3 jaar oud
Gewone oliekever, Meloe proscarabeus

Oliekevers zijn in ons land sterk achteruitgegaan. Het resterende verspreidingsgebied en de oorzaken van de afname zijn onvoldoende bekend. Na positieve reacties op onze oproep van vorig jaar willen we u opnieuw vragen om te..


Lees verder 22 maart 2021   3 jaar oud
Hommelkoningin op wilgenkatjes (Bombus terrestris)

Voor de meesten van ons was het vorige week dolle pret met de koude winterse temperaturen. Voor hommels kunnen deze temperaturen echter minder aangenaam zijn. Gelukkig hebben ze hiervoor een slim trucje ontwikkeld. ..


Lees verder 20 februari 2021   3 jaar oud
gele hommelroofvlieg kijkt uit over insectentuin - eenmalig gebruik

“Zie je een ooievaar langs de snelweg, dan weet je dat het nabijgelegen gebied duurzaam wordt onderhouden. Een ooievaar landt waar kikkers zijn. En die zijn er alleen als er eten is, zoals muggen, vliegjes, motjes, libellen. De..


Lees verder 1 februari 2021   3 jaar oud
Bloemrijkdom op een begraasde dijk in Zeeland

De Hollandse dijken staan van oudsher bekend om hun waarde voor onder andere vaatplanten en paddenstoelen. Het project ‘Rijke Dijken van de Delta’ wijst uit dat sommige dijken ook veel te bieden hebben op het gebied van insecten,..


Lees verder 23 januari 2021   3 jaar oud
bloemrijk grasland - primair

In Nederland liggen tienduizenden hectares grasland die voor flora en fauna beheerd worden. In het project 'Weide Hommelrijk' hebben we gekeken naar de hommelrijkdom in Nederlandse graslanden en geprobeerd inzicht te krijgen in..


Lees verder 7 januari 2021   3 jaar oud
metselbij op bloesem

De provincie Utrecht houdt op woensdag 25 november het Bijensymposium. Wil je weten hoe het gaat met de wilde bij in provincie Utrecht en wat je kunt doen om de wilde bij een handje te helpen? Meld je dan aan voor het digitale..


Lees verder 17 november 2020   3 jaar oud
Klokjeswespbij, vrouwtje

De bloemrijke graslanden van Zuid-Limburg herbergen een gigantische diversiteit aan planten en dieren. Dit werd weer eens benadrukt door de vondst van twee nieuwe bijensoorten voor Nederland in 2019 en 2020: de composietwespbij en..


Lees verder 19 oktober 2020   3 jaar oud
Ranonkelbij (vrouwtje)

Het gaat slecht met de bijen in Nederland. In Overijssel is dat, helaas, niet anders. In de overtuiging het tij te keren, is daarom de Bijenbeweging Overijssel opgezet. De Bijenbeweging zet zich in om Overijssel weer een plek te..


Lees verder 5 oktober 2020   3 jaar oud

Archief