Natuurberichten

Dossier: Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden microscopisch kleine brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De processierups heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren vele tientallen natuurberichten op Nature Today gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen waaronder de invloed van weersomstandigheden op de ontwikkeling van de rupsen en de eikenprocessievlinder, de karakteristieke nesten die ze vormen maar ook over de uiteenlopende natuurlijke vijanden van de processierups.

Pagina 15 van 18 - 174 Resultaten

Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Het droogste, zonnigste en een na warmste voorjaar ooit zorgt er voor dat de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen zeer snel gaat. Nu al komen op diverse plaatsen in Nederland de rupsen in het zesde larvale stadium, en op..


Lees verder 3 juni 2011   12 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

De eikenprocessierupsen hebben vanaf nu al de beruchte brandharen die bij mensen en dieren voor overlast kunnen zorgen. De ontwikkeling van de eikenprocessierups verloopt onder invloed van de huidige optimale omstandigheden..


Lees verder 9 mei 2011   13 jaar oud
Proefstation Eikenprocessierups Dieverbrug Drenthe.

De afgelopen week zijn door heel Nederland de eitjes van de eikenprocessierups uitgekomen. Tegelijkertijd komen vanuit het zuiden de eiken in blad waardoor de nu nog kleine rupsjes meer dan voldoende te eten hebben. Om de..


Lees verder 14 april 2011   13 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Afgelopen weekend zijn de eerste eipakketjes van de eikenprocessierups in Mill (Noord-Brabant) en in Amsterdam uitgekomen. Dit was zes dagen vroeger dan verwacht. De zeer hoge temperaturen gaven de eitjes een extra impuls. In..


Lees verder 5 april 2011   13 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Het nieuwe Eikenprocessierups Kenniscentrum constateert dat de eikenprocessierups de winter goed heeft doorstaan. Eitjes uit Venray die sinds 12 maart aan verhoogde temperaturen zijn blootgesteld zijn recent uit het ei gekropen...


Lees verder 25 maart 2011   13 jaar oud
Verse eikenprocessievlinders van eikenprocessierups, 30 september 2010  - Gemeente Dalfsen

Er worden nog steeds verse nesten van eikenprocessierupsen gevonden. Ook worden in feromoonvallen nog steeds verse eikenprocessievlinders gevangen. Dat betekent mogelijk ook volgend jaar weer late nesten en dus lang overlast van..


Lees verder 17 oktober 2010   13 jaar oud
Net uitgekomen vrouwtje eikenprocessierups in gras

Eikenprocessierupsen kunnen hun nest van de grond een boom in verhuizen. Dit ontdekte entomologe Silvia Hellingman vorige week. In juni dit jaar kwam zij er achter dat eikenprocessierupsen naast hun bekende nesten in bomen, ook..


Lees verder 29 augustus 2010   13 jaar oud
Nest eikenprocessierups 26 september 2009

Eikenprocessierupsen vormen nog steeds nieuwe nesten om zich te verpoppen. Dit is uitzonderlijk laat. De eerste vlinders vlogen half juli al uit. Als we een mooie nazomer krijgen, hebben de net verpopte vlinders nog een goede kans..


Lees verder 22 augustus 2010   13 jaar oud
Vers Mannetje Eikenprocessierups

Afgelopen dagen zijn er op verschillende plaatsen in de provincie Groningen verse vlinders van de eikenprocessierups in feromoonvallen aangetroffen. Dit betekent dat de eikenprocessierups nu met zekerheid alle provincies van..


Lees verder 10 augustus 2010   13 jaar oud
Vrouwtje eikenprocessierups die net een eipakketje heeft afgezet op een takje.

Sinds 5 augustus komen de vlinders van de eikenprocessierups massaal te voorschijn uit hun poppen en leggen hun eieren in de eiken. Het blijkt dat elk vrouwtje twee eipakketjes afzet, elk op een andere plaats. Opvallend is dat..


Lees verder 8 augustus 2010   13 jaar oud

Archief