Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 3 van 57 - 568 Resultaten

Het heeft zoveel geregend dat in menig natuurgebied in Noord-Holland de wandelpaden voor een deel onbegaanbaar zijn geworden. Diepe plassen maakten het ons tijdens een excursie vrijwel onmogelijk om de route te vervolgen, ook met..


Lees verder 20 maart 2024   2 mnd oud
Berk komt al in bloei op 16 maart 2024

De uitzonderlijk hoge temperatuur in februari en maart zorgt voor een zeer vroege bloei van de berk. De eerste berken zijn al in bloei gezien. Met de verwachte aanhoudend zeer hoge temperatuur zou de berkenpollenconcentratie in de..


Lees verder 17 maart 2024   2 mnd oud
Koraalverbleking

WWF-Australië is zeer bezorgd over de nieuwe massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif. Het is al de vijfde keer dat dit gebeurt sinds 2016. De huidige hittegolf onder water is het hevigst in het zuidelijke deel van het..


Lees verder 15 maart 2024   2 mnd oud
Vlinderwaarschuwing - primair

Er zijn al vlinders gezien dit jaar. Op zonnige dagen waren vooral vlinderoverwinteraars actief. De weersverwachting voor 14 maart spreekt van lenteachtige temperaturen en veel zon. Als de verwachting uitkomt, zal vandaag de..


Lees verder 14 maart 2024   2 mnd oud
Berk bladontwikkeling met GrowApp vastgelegd

Het voorjaar van 2024 begint extreem vroeg. Om de ontwikkeling van dit bijzondere voorjaar goed in beeld vast te leggen organiseren Wageningen University en Stichting GLOBE Nederland de GrowApp timelapsecompetitie. De persoon die..


Lees verder 10 maart 2024   2 mnd oud

In zowel 2014 als 2019 leidde een ongekende uitbraak van veldmuizen tot tientallen broedgevallen van velduilen in Friese weilanden. Ook 2023 was een piekjaar met ruim vijftig broedparen in Friesland. Regelmatige muizenuitbraken..


Lees verder 8 maart 2024   2 mnd oud

Vorig weekend waagden we het erop om tussen de buien door te kijken of er iets bijzonders te vinden was in het park in de buurt. De weken ervoor had het vrijwel onophoudelijk geregend waardoor de paden erg zompig waren. We..


Lees verder 1 maart 2024   2 mnd oud
Vrouwtjesteek met natuurlijke achtergrond

Februari was recordwarm. Door de hoge temperaturen zijn ook teken actief geworden. Van de mensen die wekelijks via Tekenradar.nl doorgeven of ze een tekenbeet hebben opgelopen, liep 2 tot 3 procent een tekenbeet op. Er zijn ook al..


Lees verder 1 maart 2024   2 mnd oud
Trekkende kraanvogels

Het uitzonderlijk warme weer deze februarimaand heeft zichtbaar invloed op de natuur. Ook kraanvogels worden getriggerd door het vroege voorjaarsweer. Vorige week was er daardoor al een eerste grote piek te zien in de..


Lees verder 20 februari 2024   3 mnd oud
Gele kornoelje

Gewoon speenkruid, gele kornoelje, gewoon sneeuwklokje, krokus. Ze bloeien al volop. In vergelijking met 50 jaar geleden begint de bloei gemiddeld een maand eerder. Ook de elzen zijn de afgelopen dagen op grote schaal in bloei..


Lees verder 11 februari 2024   3 mnd oud

Archief