Natuurberichten

Pagina 1077 van 1534 - 15333 Resultaten

Gierzwaluw. Apus apus. Ooijpolder, Nijmegen. 1 mei 2008

Fenologie is de studie van jaarlijks terugkerende natuurverschijnselen. Voorbeelden van onderzochte verschijnselen zijn de tijdstippen waarop trekvogels terugkomen, de eerste bladeren aan bomen komen en de eerste vlinders..


Lees verder 23 augustus 2013   10 jaar oud
Otter

De achteruitgang van wilde planten en bestuivers is gestopt, kopt De Standaard (20/08). Toch is er geen reden om de champagnekurken te laten knallen. Een grondige lezing van het artikel toont immers dat die conclusie sterk..


Lees verder 23 augustus 2013   10 jaar oud
Heideakker

Onderzoek van Stichting Bargerveen toont aan dat zowel extensief beheerde heideakkertjes als oude braakliggende akkers in heideterreinen sterk bijdragen aan het behoud van biodiversiteit op de heide. Dichtheden van karakteristieke..


Lees verder 23 augustus 2013   10 jaar oud

Tijdens een recente inventarisatieronde is de zeldzame sikkelsprinkhaan aangetroffen in de Overdiemerpolder. Deze zeldzame sprinkhaan is een goede indicator voor structuurrijke bosranden. FREE nature beheert deze natuurgronden van..


Lees verder 22 augustus 2013   10 jaar oud
bloem van Ruig springzaad

Deze zomer is vastgesteld dat de Nederlandse flora verrijkt is met een nieuwe soort springzaad, het oorspronkelijk uit de Himalaya afkomstige Ruig springzaad. In Amsterdam floreert Ruig springzaad al enkele jaren langs een muurtje..


Lees verder 22 augustus 2013   10 jaar oud
Fort van Kessel

Eens de warme zomerdag voorbij is, blijft de warmte ’s avonds nog uren nazinderen. Zulke zwoele zomeravonden zijn ideaal om op stap te gaan, op zoek naar een lief. Dat geldt niet alleen voor mensen: ook vleermuizen gebruiken de..


Lees verder 22 augustus 2013   10 jaar oud
Blauwband tn

De blauwband, een nieuwe exotische vissoort in Nederland, draagt een voor inheemse vissen gevaarlijke parasiet bij zich. Dit ontdekten RAVON en de afdelingen Microbiologie en Dierecologie van de Radboud Universiteit in een studie..


Lees verder 22 augustus 2013   10 jaar oud
Madelieffijnstraal langs een gracht in Amsterdam

De plantengroei in het stedelijk gebied is door het warmere microklimaat, de stenige omgeving en de constante aanvoer van buitenlandse zaden anders dan die op het platteland en in natuurgebieden. Komend weekend organiseert FLORON..


Lees verder 21 augustus 2013   10 jaar oud
Kleverige knolamaniet

Afgelopen weekend werden er flink wat Kleverige knolamanieten waargenomen in de Staatsbossen van Schoorl. Deze paddenstoel is in heel Nederland zeldzaam en bedreigd, maar niet in de bossen van Schoorl. Hier komt hij reeds vroeg in..


Lees verder 21 augustus 2013   10 jaar oud

De everzwijnen rukken op in Vlaanderen, tot ergernis van de landbouwers en zelfs van natuurbeheerders. Echte varkens zijn het en ze kunnen een serieuze ravage teweegbrengen in keurig beheerde vochtige graslanden. Maar er is ook..


Lees verder 21 augustus 2013   10 jaar oud

Archief