Natuurberichten

Pagina 1151 van 1540 - 15398 Resultaten

Chinese modderkruiper tn

Komt de Chinese modderkruiper naar Nederland? Deze vraag werd gesteld in het RAVON natuurbericht van 26 juli 2009. Na drie jaar kan deze vraag bevestigend beantwoord worden. De soort Misgurnus anguillicaudatus, ook wel Aziatische..


Lees verder 12 december 2012   11 jaar oud

Felblauwe, bijna lichtgevende streepjes op een grauwbruine sliert zeewier. Het is een discoschelpje: een ovaal schelpje, groenbruin gekleurd als het wier waarop het leeft. Door de gekleurde ‘discostreepjes’ valt het toch op. De..


Lees verder 12 december 2012   11 jaar oud
Gewoon fluweelpootje

Begin december pakte een team van de universiteit van Tennessee uit met de ontdekking dat een schimmel die parasiteert op rondwormen kankerremmende stoffen produceert. Goed nieuws dat weer nieuwe perspectieven biedt aan..


Lees verder 12 december 2012   11 jaar oud
conidien

Eind november werd het miniscule parasitaire zwammetje Splanchnonema platani volop aangetroffen in Platanen in het Noordhollandse Bergen. De paddenstoel is de veroorzaker van de Massariaziekte waardoor de schors afsterft en het..


Lees verder 12 december 2012   11 jaar oud
Eenmalig gebruik Beekprik thumbnail

Zandvang ‘de Klotputten’ in Eindhoven is de afgelopen weken gebaggerd. Om dit werk uit te voeren is het noodzakelijk dat we een aantal zeldzame vissoorten, waaronder de beekprik, afvangen. Tijdens deze actie is gebleken dat er..


Lees verder 11 december 2012   11 jaar oud
Staartmees

Wie de afgelopen dagen tijdens vorst en sneeuw staartmezen door de tuin heeft zien trekken, kan alleen maar bewondering hebben voor deze kleine vogels, die schijnbaar moeiteloos aan voedsel komen. Hoe overleven staartmezen de..


Lees verder 11 december 2012   11 jaar oud
Zeehond in Biesbosch

Voor het eerst in ruim tien jaar hebben boswachters van Staatsbosbeheer een gewone zeehond in natuurgebied de Biesbosch gesignaleerd. In maart 2002 werd voor het laatst een zeehond in het gebied gezien, de laatste waarneming..


Lees verder 10 december 2012   11 jaar oud

De winter is geen libellentijd. De twee soorten winterjuffers zitten weggekropen en alle andere soorten komen als larve of eitje de winter door. Toch kun je nog wel aan libellen werken, want de lange avonden zijn prima om..


Lees verder 10 december 2012   11 jaar oud
Eenmalig gebruik: Wild zwijn in de sneeuw

De wilde zwijnen hebben een goed jaar achter de rug. Door de goede mast vorig jaar waren de dieren de hele winter in goede conditie en hebben ze goed kunnen groeien. Dit jaar ziet het er een stuk minder rooskleurig uit voor de..


Lees verder 9 december 2012   11 jaar oud
Gekraagde vlokslak, oosterschelde, 2012

De Nederlandse Faunalijst is weer een Zeenaaktslakkensoort rijker. Jurriën van Deijk van de KNNV Strandwerkgroep Waterweg-Noord heeft recent in het intergetijde gebied van de Oosterschelde een Gekraagde vlokslak gevonden. Zoals in..


Lees verder 9 december 2012   11 jaar oud

Archief