Natuurberichten

Pagina 1154 van 1535 - 15342 Resultaten

Pestvogel, 30 nov 2010, Dordrecht. Foto: Albert de Jong

Sinds enkele weken zwerven er aardig wat pestvogels door Nederland. Als er in hun broedgebieden in Scandinavië en West-Rusland niet genoeg bessen zijn, vliegen deze vogels in het najaar onze kant op. Vroeger werd de pestvogel..


Lees verder 9 november 2012   11 jaar oud
Leucanthemum vulgare, Gewone margriet.
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Kiemplantjes van pyrethrum, een soort margriet, krijgen van hun moeder twee soorten stoffen mee die hen beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. De moederplant geeft pyrethrines mee voor de afweer tegen micro-organismen en..


Lees verder 8 november 2012   11 jaar oud

Het veenbesblauwtje is een uiterst zeldzame dagvlinder. Hij komt alleen nog voor in een gebied in Drenthe en in een veentje in Groningen. Dit jaar waren er erg weinig vlinders aanwezig op deze laatste vliegplaatsen...


Lees verder 8 november 2012   11 jaar oud
jonge grijze zeehond, www.zoogdiervereniging.nl

Onlangs werd op het Texelse strand een jonge grijze zeehond gevonden. Dit is erg vroeg: Nederlandse grijze zeehonden worden normaalgesproken in de winter geboren. Toch lag ze er echt. De dierverzorgers ontdekten al snel hoe dat..


Lees verder 7 november 2012   11 jaar oud
Kroontjesknotszwam

Het mag gezegd worden: koraalzwammen zijn doorgaans een streling voor het oog. Dat één van de meest spectaculaire koraalzwam-achtige paddenstoelen sinds kort veel moeite lijkt te doen om van haar status ‘zeer zeldzaam’ af te..


Lees verder 7 november 2012   11 jaar oud
Ridderzwam

Een week lang zoeken naar paddenstoelen in de provincie Groningen levert onverwachte ontdekkingen op. Tijdens de werkweek van de Nederlandse Mycologische Vereniging eind oktober is een aantal soorten aangetroffen die nog niet..


Lees verder 7 november 2012   11 jaar oud
bevervraat Biebosch

In november begint een periode die ideaal is om beversporen te vinden. Door het lager worden van de oevervegetatie en het kaal worden van bomen en struiken vallen bevervraatsporen steeds meer op. In het winterhalfjaar eten bevers..


Lees verder 6 november 2012   11 jaar oud
Een 24 uur oud Lepelekstrandlopertje

De Lepelbekstrandloper is een intrigerende, haast schattige strandloper uit Oost-Azië. Hij heeft heel wat aandacht te danken aan zijn uiterlijk: de enige steltloper met een lepelvormig snaveltje, waarmee hij zijn voedsel uit het..


Lees verder 6 november 2012   11 jaar oud
Koolmees, www.ivnvechtplassen.org

De laatste weken wordt Nederland bezocht door recordaantallen koolmezen. Ze komen uit het oosten, onder andere uit de Baltische staten. Aan het uiterlijk kun je deze Oost-Europese koolmezen niet herkennen. Maar ze maken wel net..


Lees verder 6 november 2012   11 jaar oud
koolmees

De laatste weken is ons land overspoeld door koolmezen. Vogelaars telden in de maand oktober bijna 80.000 koolmezen en gaven deze door via de website Trektellen.nl. Het gaat om een van de grootste koolmezeninvasies ooit. Oorzaak:..


Lees verder 5 november 2012   11 jaar oud

Archief