Natuurberichten

Pagina 818 van 1534 - 15333 Resultaten

Een intact hoogveen in Estland

Vernatting en het actief tegengaan van verruiging heeft de laatste resten hoogveen in Nederland gered. Nu is het de kunst om deze gebieden verder te ontwikkelen tot robuuste, levende hoogvenen, waarin terreinbeheerders veel minder..


Lees verder 9 december 2016   7 jaar oud
Bodemanimatie protisten

Mini-roofdieren onder de grond ruiken waar hun prooi zit, ontdekte een team van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Die prooi bestaat uit bodembacteriën die met elkaar communiceren via geuren. En die communicatie..


Lees verder 8 december 2016   7 jaar oud
Wintervlinderen

Er is al regelmatig bericht over het feit dat de eitjes van de sleedoornpage in de winter makkelijker te vinden zijn dan de vlinder zelf in de zomer. Dit zijn niet de enige waar je in de winter naar kunt zoeken, want ook de andere..


Lees verder 8 december 2016   7 jaar oud
Giraffe familie (Giraffa camelopardalis)

Het aantal giraffen gaat hard achteruit. In de afgelopen 30 jaar is de populatie met maar liefst 40 procent verminderd, zo blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van bedreigde soorten die IUCN (International Union for Conservation of..


Lees verder 8 december 2016   7 jaar oud
Schotse Hooglanders bij NUON centrale Diemen

Sinds 1999 beheert FREE Nature in opdracht van de NUON enkele natuurgebieden ten westen van de Diemer elektriciteitscentrale. Hoewel de gebieden klein van stuk zijn, zijn ze rijk aan flora en fauna. Tijdens de..


Lees verder 7 december 2016   7 jaar oud

2016 is een slecht paddenstoelenjaar geworden. Het voorjaar en de eerste helft van de zomer waren al niet denderend maar de nazomer en een groot deel van de herfst zijn ronduit slecht. In oktober, normaal gesproken de herfstmaand..


Lees verder 7 december 2016   7 jaar oud
Platalea leucorodia. Lepelaar

Morgen, woensdag 7 december, is een spannende dag voor de Europese natuur. De Europese Commissie besluit dan of zij de regels voor natuurbescherming wil afzwakken. Als deze Vogel- en Habitatrichtlijnen worden opengebroken, zijn de..


Lees verder 6 december 2016   7 jaar oud
Asplenium trichomanes subsp. pachyrachis op de muur van een begraafplaats in Gilze

Dit jaar is er op vier plaatsen een voor Nederland nieuwe ondersoort van de Steenbreekvaren gevonden: Asplenium trichomanes subspecies pachyrachis. De ondersoort werd ontdekt door Sipke Gonggrijp in zijn hoedanigheid als validator..


Lees verder 6 december 2016   7 jaar oud
Agaatvlinder rups

Vorige week zat er nog een op de klimop te drinken, maar ook zitten ze nu als rups ergens in de tuin. De rups overwintert en is op milde winterdagen actief en op allerlei plekken en op allerlei verschillende planten aan te..


Lees verder 5 december 2016   7 jaar oud

Recent kreeg Stichting ANEMOON de bovenstaande foto toegestuurd. De maker van de foto wilde graag weten of dit een bijzondere, mogelijk zelfs voor de Nederlandse kustwateren nieuwe soort zeenaaktslak is. Het dier lijkt op een..


Lees verder 4 december 2016   7 jaar oud

Archief