Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 166 van 186 - 1852 Resultaten

groot dikkopje klein

Het groot dikkopje, een dagvlinder, vliegt van juni tot in augustus. Maar de afgelopen weken wordt de vlinder op allerlei plaatsen gezien. Blijkbaar heeft de soort een extra, tweede generatie. ..


Lees verder 1 oktober 2009   14 jaar oud
houtpantserjuffer klein

Nu, eind september, is de echte libellentijd over, maar een aantal soorten vliegt maar door. Houtpantserjuffer, paardenbijter en heidelibellen zijn nog te zien tot de eerste echte nachtvorst er is. ..


Lees verder 28 september 2009   14 jaar oud
wilgengouduil klein

Er zijn de afgelopen dagen meer dan 100 soorten nachtvlinders gezien. Zoveel soorten nachtvlinders kom je niet zomaar tegen, daar moet je wel wat voor doen! Momenteel zijn vooral najaarsuilen aanwezig, waaronder prachtige..


Lees verder 25 september 2009   14 jaar oud
oranje luzernevlinder sept klein

De oranje luzernevlinder, een trekvlinder die in sommige jaren vanuit het zuiden Nederland binnenkomt, heeft zich massaal voortgeplant en is nu met vele duizenden te zien. Zo lang er nog geen forse nachtvorst is, zullen deze..


Lees verder 23 september 2009   14 jaar oud
kleine vuurvlinder klein

Zo in de loop van september loopt de vlindertijd op zijn einde. Toch zijn er wel soorten die zo laat in het jaar nog volop aanwezig zijn. De kleine vuurvlinder is momenteel een van de talrijkste...


Lees verder 21 september 2009   14 jaar oud
No Description Provided

Het is weer strooptijd. Het feit dat het ‘s nachts is en donker maakt het al spannend en je weet ook nooit wat je allemaal te zien krijgt. Vooral uilen zijn prima te stropen...


Lees verder 17 september 2009   14 jaar oud
landkaartje eiafzet

Het landkaartje vloog tot een jaar of tien geleden in twee generaties per jaar in het voorjaar en in de zomer. De laatste jaren zien we steeds vaker eind augustus-begin september een flinke extra generatie. Zo ook nu, in 2009...


Lees verder 14 september 2009   14 jaar oud
veenhooibeestje klein

Het veenhooibeestje is een van de meest zeldzame vlindersoorten in Nederland. De soort komt nog maar op enkele, geïsoleerde plaatsen voor. In het Fochteloerveen zit de grootste populatie en ook in 2009 vloog de soort er goed. ..


Lees verder 10 september 2009   14 jaar oud
atalanta tekening

De afgelopen dagen is er flinke trek geweest van de atalanta. De vlinders vliegen vrij strak naar het zuiden, op ongeveer 1 tot 2 meter hoogte. Ze vliegen niet in groepen, maar op bepaalde plaatsen kunnen er wel 10 per uur langs..


Lees verder 9 september 2009   14 jaar oud
keizersmantel vrouw klein

In een eerder Natuurbericht werd melding gemaakt van veel waarnemingen van keizersmantel in 2009 en het vermoeden dat deze verdwenen soort zich weer voortplant in Nederland. Inmiddels is het bewijs geleverd. In Zwolle zijn eitjes..


Lees verder 6 september 2009   14 jaar oud

Archief