Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 9 van 174 - 1735 Resultaten

muntvlindertje - primair

Het muntvlindertje is een heel algemene vlinder, dat verspreid door het hele land voorkomt. Het is een vlinder die vooral veel in tuinen voorkomt en daar dan ook veel wordt gezien. Maar omdat het een nachtvlinder is en ook een van..


Lees verder 8 augustus 2022   9 mnd oud
lege vlinderstruiken

De telefoon bij De Vlinderstichting rinkelt continu en op sociale media zijn de klaagzangen ook talrijk. “Waar zijn de vlinders”? “Mijn tuin staat vol bloeiende vlinderstruiken, maar er is geen vlinder op te zien”. En inderdaad..


Lees verder 5 augustus 2022   9 mnd oud
gamma-uil vlinderstruik - primair

Er worden weer warme nachten verwacht en veel mensen hebben moeite om met die hitte in slaap te vallen. Dat is helemaal niet erg, want dan kun je eindelijk eens de vlinderstruiken in de tuin in het donker onderzoeken. Er is een..


Lees verder 3 augustus 2022   9 mnd oud
absintlichtmot - primair

In de ochtend van 3 juli 2022 vonden we bij het leeghalen van onze nachtvlinderval op ons vakantieadres in Breskens een voor ons onbekende lichtmot (Pyralidae). Het dier was opvallend getekend, maar ‘er wilde geen kwartje vallen’...


Lees verder 3 augustus 2022   9 mnd oud
Bont zandoogje in de tuin

Vanaf maart is het bont zandoogje te zien, en na meerdere generaties kun je ze ook nog in november tegenkomen. Drie algemene zandoogjes hebben maar een generatie per jaar en zijn alleen in de zomer te zien: bruin zandoogje, oranje..


Lees verder 1 augustus 2022   10 mnd oud
Mannetje bosbeekjuffer

De bosbeekjuffer leeft bij natuurlijke, schone beekjes en profiteert van beekherstel. Na ruim een eeuw afwezigheid, komt hij nu ook weer voor in de omgeving van Boxmeer. Dankzij maatregelen in de Oeffeltse Raam. De plannen voor..


Lees verder 28 juli 2022   10 mnd oud
Meerdere kokers op de peulen van bont kroonkruid

In 1999 werd in Nederland de eerste waarneming gedaan van de zwavelgele peulkokermot, nabij Simpelveld. Sindsdien werd de soort slechts enkele keren gezien, uitsluitend in Zuid-Limburg, en stond daarom als zeer zeldzaam te boek...


Lees verder 25 juli 2022   10 mnd oud
Bosrandparelmoervlinder op distel

De bosrandparelmoervlinder is een vlinder die zich niet vaak laat zien in de Lage Landen. Des te bijzonderder als deze toch wordt waargenomen. Afgelopen weken heeft deze mooie parelmoervlinder zich op meerdere plekken laten zien..


Lees verder 23 juli 2022   10 mnd oud
Gaffellibel - primair

In juli 2021 werden we opgeschrikt door berichten van hevige regenval in België, Duitsland en ons eigen Limburg. Hele dorpen kwamen blank te staan en rivieren traden buiten hun oevers. Ook de Roer en de Swalm, de riviertjes in..


Lees verder 21 juli 2022   10 mnd oud
Keizersmantels

Afgelopen weekend, 15, 16 en 17 juli, vond de jaarlijkse tuinvlindertelling weer plaats. De tuinvlindertelling van 2022 was een enorm succes. Er zijn maar liefst 73.000 vlinders waargenomen in 3 dagen. Waar het vrijdag nog rustig..


Lees verder 18 juli 2022   10 mnd oud

Archief