Natuurberichten

Uitgever: Bosgroepen

Wij adviseren en ontzorgen onze leden bij het duurzaam beheer en de ontwikkeling van bos en natuur. Onze expertise richt zich op alle onderdelen van het beheer; van onderzoek, advies en het opstellen van een beheer- of projectplan tot de uitvoering in het veld. De aanpak is realistisch en doelgericht, gebaseerd op deskundigheid, jarenlange ervaring en onze kennis van de leden en hun terreinen. Er zijn meer dan 1700 leden bij de drie regionale Bosgroepen aangesloten, verspreid over heel Nederland. Dit zijn particulieren, stichtingen, landgoederen, natuurbeschermingsorganisaties, waterleidingmaatschappijen en overheden, zoals waterschappen, defensie en gemeenten. Samen hebben de leden bijna 500.000 hectare bos en natuur in eigendom of beheer. Onze beheerders, (landschaps)ecologen, bodemkundigen en andere specialisten werken veel samen met hogescholen, universiteiten en natuurbeschermingsorganisaties binnen en buiten Nederland. Nieuwe kennis en technieken kunnen we dan ook snel in de praktijk toepassen.

Pagina 4 van 10 - 92 Resultaten

Dophei

Op 29 juni ontdekte onze ecoloog Maarten Immerzeel tijdens veldwerk een vreemd uitziende plant van gewone dophei. Bij het raadplegen van de website 'Plantparasieten van Europa' bleek de vergroeiing veroorzaakt door de galmug..


Lees verder 31 augustus 2022   1 jaar oud
Peperboompje

‘Operatie peperboompje’ is een reddingsplan voor ruim honderd bedreigde plantensoorten in Zuid-Limburg. Het project is nu een jaar onderweg en de eerste resultaten zijn positief. Een mooi moment om te laten zien hoe dit project..


Lees verder 15 augustus 2022   1 jaar oud
landgoed de hulst - waterberging

Op het particuliere landgoed de Hulst dragen waterbergingsmaatregelen bij aan het voorkomen van wateroverlast in de stad Oldenzaal tijdens piekbuien. Het landgoed ligt op de stuwwal van Oldenzaal, tegen de Tankenberg aan. Dit..


Lees verder 20 juli 2022   1 jaar oud
Huidige bos in de Maashorst SUPERB

SUPERB is een Europees project, dat onder leiding van het European Forest Institute (EFI) inzet op het herstel van duizenden hectaren boslandschap in heel Europa. Om grootschalig bosherstel te realiseren werkt men samen met..


Lees verder 7 juni 2022   1 jaar oud
Voorbeeldexoten LIFE Resilias

Wist u dat dominantie van invasieve exoten te doorbreken en voorkomen is door de veerkracht van ecosystemen te versterken? Deze denk- en werkwijze heet de ecosysteemaanpak. Op de Kennisdag van 23 juni gaan diverse exotenexperts in..


Lees verder 24 mei 2022   1 jaar oud
hond aan de lijn

Bos- en natuurbeheerders, groene BOA’s en landgoedeigenaren worden vaak wanhopig van het hardnekkige gedrag van menig hondeneigenaar. Intimidatie, vernielde borden en ‘mijn hond doet dat niet’. Het is steeds drukker in de natuur..


Lees verder 10 mei 2022   1 jaar oud
Bermen workshop

In mei 2022 kan je meedoen met één van de vier workshops over ecologisch bermbeheer in de provincie Noord-Brabant. In de workshops laten experts van verschillende kennisorganisaties praktijkvoorbeelden zien van verschillende types..


Lees verder 29 april 2022   1 jaar oud
geschubde mannetjesvaren

Het monitoringseizoen is weer gestart. Ecologen, biologen en vrijwilligers uit het hele land trekken de anti-tekenkleding aan en gaan op pad. Zo ook de ecologen van de Bosgroepen. Van vegetatiekartering tot broedvogelmonitoring;..


Lees verder 28 april 2022   1 jaar oud
Compost

In het bosbeheer speelt de aanplant van jonge bomen en struiken een belangrijke rol. Maar door klimaatveranderingen en de problemen waar menig bosbodem mee te maken heeft, zijn de omstandigheden om aan te planten vaak niet zo..


Lees verder 12 april 2022   2 jaar oud
Ratelpopulier

Er is steeds meer onderzoek naar de waarde van boomsoorten met rijk strooisel. Deze soorten helpen de verzuring van de bosbodem te verminderen en kunnen de zogenaamde nutriëntenpomp op gang brengen. Ook kunnen ze bossen..


Lees verder 29 maart 2022   2 jaar oud

Archief