Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 4 van 55 - 545 Resultaten

Waterviolier boven en onder water, met de bladeren van een breedbladig fonteinkruid.

Met een beetje geluk heb je ze al zien bloeien boven het wateroppervlak: de witte tot bleeklila bloemen van Waterviolier. Deze waterplant groeit alleen in voedselarme en door kwelwater gevulde wateren. Het is een soort die een..


Lees verder 16 mei 2023   1 jaar oud
Pinksterbloem

De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem: dat zijn de vijf bloemen die nog strijden om de titel Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekend gemaakt in het..


Lees verder 14 mei 2023   1 jaar oud
Kalkraket

Voorbije maand zijn er drie nieuwe vindplekken aan het licht gekomen van de zeer zeldzame Kalkraket. In voorafgaande jaren gingen daar al een enige vondsten aan vooraf. De trend is duidelijk, de opkomst van deze bijzonderheid een..


Lees verder 9 mei 2023   1 jaar oud
Pretpakket inzaai

In het vroege voorjaar vliegen de inzaaiacties je om de oren. Meer bloemen voor onze bijen! Heel goed bedoeld en superfijn dat zoveel mensen zich willen inzetten voor de Nederlandse biodiversiteit. Maar het inzaaien van bloemen in..


Lees verder 19 april 2023   1 jaar oud
Witte waterlelie

De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-de-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Kortom, hoogste tijd om een..


Lees verder 16 april 2023   1 jaar oud

Zeven jaar na afronding van de herinrichting van de aan Nationaal Park De Biesbosch grenzende polder Noordwaard, hebben veel planten zich weten te vestigen in de afgegraven delen van dit gebied. Sommige plantensoorten blijken zich..


Lees verder 15 april 2023   1 jaar oud
Gewoon speenkruid

Het voorjaar is begonnen. Een van de eerste voorjaarsboden, het Gewoon speenkruid, staat momenteel in volle bloei. Met haar frisgroene, met gele ‘boterbloemen’ bespikkelde tapijten fleurt ze vochtige, voedselrijke bosbodems en..


Lees verder 4 april 2023   1 jaar oud
Akkergeelster

Akkergeelster is een zeldzame geelbloeiende voorjaarsbloeier met vaak eeuwenoude groeiplaatsen. Door knullig beheer of ondoordachte inrichtingsmaatregelen zijn de afgelopen decennia tientallen populaties verdwenen. Hoe kunnen we..


Lees verder 21 maart 2023   1 jaar oud
Schijnklimopereprijs

‘Let op de Schijnklimopereprijs’ luidde het artikel in voorjaar 2016 dat werd gepubliceerd op Nature Today. Nu, zeven jaar later, maken we de balans op: hoe staat het ervoor met de uit Zuid-Europa afkomstige Schijnklimopereprijs..


Lees verder 8 maart 2023   1 jaar oud
Grasland

Tussen 2014 en 2021 hebben agrariërs rondom de stad Utrecht de biodiversiteit in het landelijk gebied fors verbeterd. Vooral de oeverplanten floreren goed. “Je ziet buiten zichtbaar meer bloeiende boerensloten“, aldus de..


Lees verder 7 maart 2023   1 jaar oud

Archief