Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 2 van 44 - 437 Resultaten

Pacifische zeepok aangetroffen bij Zoutelande op 30 maart 2018

Niemand minder dan Charles Darwin was de ontdekker van een inmiddels ook in Nederland aanwezig organisme. In 2016 werd dit voor het eerst gezien in België; twee jaar later was Nederland aan de beurt. We roepen iedereen op om uit..


Lees verder 10 december 2023   3 mnd oud
Zeedahlia - primair

Wie bij eb aan zee scharrelt op dijken, piertjes of mosselbanken, komt ze zeker tegen: zeeanemonen. Er komen in ons land meerdere, vaak betoverend mooie soorten voor. Het lijken net bloemen, maar het zijn dieren; bloemdieren. Om..


Lees verder 27 november 2023   4 mnd oud

In Zeeland worden regelmatig nieuwe soorten ontdekt. Nieuw voor Nederland, de Noordzee, onze regio – soms zelfs voor de wetenschap. Het kan lang duren voor nieuwelingen hun identiteit prijsgeven. Dat was onder meer zo bij twee in..


Lees verder 26 november 2023   4 mnd oud
Schoonmaken van het Strand

Hoe een strand wordt schoonmaakt, hangt af van het gebruik. Recreatie en toerisme, natuur of een combi? Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelden een handig hulpmiddel voor strandbeheerders. Die kunnen zo zelf..


Lees verder 19 november 2023   4 mnd oud
Lead Reuzenschelpkokerworm op hand

Bij onderzoek in de Noordzee werd een opvallend grote worm aangetroffen. Hoewel deze net als de bekende Schelpkokerworm stukjes schelp op de koker draagt, gaat het om een andere, in 2017 uit Bretagne (Frankrijk) beschreven grotere..


Lees verder 12 november 2023   4 mnd oud

In de jaren zestig vonden onderzoekers een piepklein slakje in het rivierengebied dat sterk gebonden leek aan één specifieke plantensoort. De gemiddeld nog geen twee millimeter grote Cilindrische korfslak zou onderaards leven in..


Lees verder 29 oktober 2023   4 mnd oud
Grote spinkrag

De Grote spinkrab was al een paar jaar in opmars in de Noordzee. Toch is het recente voorkomen in de Oosterschelde een verrassing. Een grote verrassing zelfs...


Lees verder 20 oktober 2023   5 mnd oud

Eind augustus vroegen we hulp bij het zoeken naar een Nederlandse naam voor een nieuw aangetroffen platworm. De respons was, net als de worm, groot. Eén naam sprong eruit. Daarnaast kregen nóg twee (kleinere) recent gevonden..


Lees verder 15 oktober 2023   5 mnd oud
Kleine heremietkreeft - primair

De Cruijff-wijsheid ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ geldt ook voor de kleine heremietkreeft, ook wel boksertje genoemd. Zandsuppleties versterken de kust, maar veroorzaken tijdelijk grote sterfte van bodemdieren. Positief is dat..


Lees verder 2 oktober 2023   5 mnd oud
Dode Strandkrab: een van de meer dan 100 dode krabben die 26 sept. 2023, in de Oosterschelde bij  Stavenisse zijn aangetroffen

Afgelopen woensdag 27 september maakte Stichting ANEMOON melding van opmerkelijk veel waarnemingen van dode zeekreeften in de Oosterschelde. Uit observaties van meerdere duikers lijkt inmiddels naar voren te komen dat de sterfte..


Lees verder 1 oktober 2023   5 mnd oud

Archief