Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 3 van 39 - 389 Resultaten

Begin februari 2022 werd in een bodemmonster uit het Noordzeekanaal een slakje ontdekt dat niet tot de inheemse Nederlandse fauna behoort. Onderzoek naar de exacte identiteit van dit 'Stippellijn-tandslakje' loopt nog; de meest..


Lees verder 4 maart 2022   9 mnd oud

Op scheepsrompen vestigen zich veel organismen. Zo'n ‘baard’ verhoogt de weerstand en daarmee het brandstofverbruik. Rond 1960 kwamen aangroeiwerende coatings met tributyltin (TBT) in gebruik. Daardoor nam de Purperslak sterk in..


Lees verder 23 februari 2022   9 mnd oud

Afgelopen maandag was het Valentijnsdag. Een prachtige dag voor de liefde én de commercie. Twee dagen erna kwam er bij Stichting ANEMOON een onverwacht mailtje binnen met de vraag: 'Bestaan er eigenlijk valentijnsschelpen?' ..


Lees verder 20 februari 2022   9 mnd oud
Groot exemplaar van de Noordzeekrab (Cancer pagurus), aangespoeld op Terschelling. Geen record, voor zover bekend

Voor wie wil vastleggen wat ze deden, zagen of aantroffen, is ooit het Guinness Book of Records opgericht. Wie heeft de grootste, langste, zwaarste, mooiste, meeste? Uitzonderlijke vondsten leidden half januari tot een..


Lees verder 6 februari 2022   10 mnd oud

Het recente massale aanspoelen van de Halfgeknotte strandschelp bij Hoek van Holland was aanleiding het voorkomen van deze belangrijke soort te analyseren. Monitoring van aangespoelde exemplaren laat goed zien hoe onze kustnabije..


Lees verder 23 januari 2022   10 mnd oud

Een slak gaat zelden 'als een raket'. Toch bereikten vier verschillende soorten landslakken met een raketvormig huisje onze Waddeneilanden. Hoe deden ze dat en zijn ze daar nog steeds? En wat maakt deze raketdragers tot zo'n..


Lees verder 9 januari 2022   10 mnd oud

Nederland zit weer gekluisterd aan huis in een lockdown. Thuis werken, kinderen thuis, alles dicht. Verre van fijn. Maar de meesten van ons hébben tenminste een huis. Dat kunnen niet alle dieren zeggen, al is er één zeer voor de..


Lees verder 26 december 2021   11 mnd oud

De afgelopen 45 jaar zag je van de 'scheermessen' vrijwel alleen nog Amerikaanse zwaardschedes op het strand. Vóór de invasie van deze exoot leefden er voor onze kust meerdere inheemse soorten. Waarnemers die het aanspoelsel..


Lees verder 12 december 2021   11 mnd oud

Dit jaar opnieuw een vuurwerkverbod vanwege de overbelaste zorg. Meningen daarover verschillen van 'hoort erbij', 'traditie' tot 'moet verboden worden'. Geen vuurwerk dus. Althans, niet boven water. Onder de zeespiegel is het nog..


Lees verder 28 november 2021   1 jaar oud

Recent is tijdens een wrakduik op de Bruine Bank een nieuwe soort kolonievormende zakpijp gevonden voor de Nederlandse wateren. De deftige naam voor deze roze klomp van buisjes is Morchellium argus, een Nederlandse naam ontbreekt..


Lees verder 14 november 2021   1 jaar oud

Archief