Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.
Deel deze pagina

Pagina 5 van 39 - 385 Resultaten

Nauwelijks 'live' contact en veel afgezegde bijeenkomsten. Zo'n pandemie hakt er in. Toch blijven vrijwilligers trouw en actief. Om ze een hart onder de riem te steken en te bedanken, bracht Stichting ANEMOON een boekje uit...


Lees verder 14 april 2021   1 jaar oud

Onlangs werd tijdens een excursie in het getijdengebied van de Oosterschelde een zeer spectaculaire vondst gedaan: voor het eerst in tachtig jaar werd weer een schijfslak (een Corambe-soort) waargenomen in Nederland. Het is nog..


Lees verder 28 maart 2021   1 jaar oud

Op het strand spoelen vaak buisjes of kokertjes aan die opgebouwd zijn uit zandkorrels. In zo'n buisje woont een borstelworm die op de kop twee gouden kammetjes heeft: het 'Goudkammetje'. Recent bleek dat er in de Noordzee meer..


Lees verder 21 maart 2021   1 jaar oud

Zeewieren komen algemeen voor langs de Nederlandse kust. Toch is het laatste determineerwerk voor onze wieren al bijna veertig jaar oud. Op 4 maart verscheen een nieuwe gids. Daarin worden meer dan 130 groen-, rood- en bruinwieren..


Lees verder 8 maart 2021   1 jaar oud

De Piekjesspons is een onopvallende spons die voor het eerst in 1951 in de Oosterschelde is waargenomen bij Wemeldinge. Deze soort leeft oorspronkelijk langs Europese kusten, maar is daarbuiten een sterk invasieve soort. Ook bij..


Lees verder 7 februari 2021   1 jaar oud

Bijna iedereen weet wel wat een zeepaardje is. Héél soms ziet een duiker of een visser er een in Nederland, maar op ons strand spoelen ze vrijwel nooit aan. Totdat in het afgelopen jaar, rond de Kerst, op Texel opeens meerdere..


Lees verder 24 januari 2021   1 jaar oud

Hoewel de Wasroos zich al eerder in Nederland liet zien, bleven waarnemingen van een permanente vestiging uit. Afgelopen zomers zagen duikers op verschillende plaatsen bij de Brouwersdam solitaire exemplaren en kleine kolonies...


Lees verder 29 november 2020   1 jaar oud

Met ruime aandacht in de media, werd op 25 november jongstleden de vondst gemeld van een voor Nederland nieuwe semi-naaktslak met een (te) klein mutsvormig huisje. Minstens zo spectaculair is de recente ontdekking dat op dezelfde..


Lees verder 28 november 2020   1 jaar oud

Nederland is een nieuwe landslak rijker. Het betreft een semi-naaktslak met het uiterlijk van een naaktslak, maar met ook nog een klein slakkenhuisje waarin het dier bij lange na niet meer past. Deze bijzondere vleeseter werd op..


Lees verder 25 november 2020   1 jaar oud

Bij Stichting ANEMOON begluren we graag weke dieren. Slakken bijvoorbeeld, zowel in zee als op het land. Om de twee jaar staan in het project 'Duik in een struik' twaalf goed herkenbare huisjes- en naaktslakken centraal. Deze keer..


Lees verder 15 november 2020   1 jaar oud

Archief