Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 24 van 38 - 376 Resultaten

Impressie Hollandse Duinen

In 2018 gaan vele vrijwilligers samen proberen om meer dan 5000 soorten planten en dieren te vinden in de Zuid-Hollandse Duinen. Het nieuw beoogde Nationaal Park Hollandse Duinen ligt in het drukst bevolkte deel van Nederland...


Lees verder 1 januari 2018   6 jaar oud
Vijlenerbos

De Limburgse Vijlenerbossen zijn opvallend rijk aan zeldzame en bedreigde macronachtvlinders. Dat blijkt uit een recente analyse van anderhalve eeuw waarnemingen. Ook blijkt dat ondanks de nieuwkomers het totaal aantal actueel..


Lees verder 11 december 2017   6 jaar oud
De kraagbloedbij Sphecodes spinulosus van Rhoon

Op 17 mei 2017 werd de kraagbloedbij gevonden in het Buijtenland van Rhoon. Deze was al 19 jaar niet meer gezien in Nederland en is nieuw voor de provincie Zuid-Holland. De kraagbloedbij maakt onderdeel uit van een grotere groep..


Lees verder 13 november 2017   6 jaar oud
Vermiljoenkever

Begin dit jaar werden nieuwe vindplaatsen van de vermiljoenkever in en rondom de Kempen gepubliceerd. Nieuwe inventarisaties laten nu zien dat de soort ook in het Groene Woud, het rivierengebied en Zuid-Limburg voorkomt. De soort..


Lees verder 30 oktober 2017   6 jaar oud
Walnootboorvlieg op walnoot

De waarnemingen blijven maar binnen komen, vooral uit Noord-Brabant en Limburg. De walnootboorvlieg lijkt daar goed gevestigd. Op sommige locaties nam de afgelopen jaren de aantasting toe. Zo werden in Helden dit jaar voor het..


Lees verder 16 oktober 2017   6 jaar oud
Werkster Aziatische hoornaar van Dreischor

Op 30 september is in Dreischor (Zeeland) het nest van de Aziatische hoornaar gevonden door de inzet van een team van deskundigen. Twee weken eerder werd deze exotische wesp hier voor het eerst voor ons land vastgesteld. De..


Lees verder 2 oktober 2017   6 jaar oud
Mediterraan draaigatje

De exotische mier mediterraan draaigatje is pas sinds kort bekend uit ons land, maar is nu al op verschillende plaatsen opgedoken. De soort is dus sterk invasief. De plaatselijke soorten worden weggeconcurreerd en bovendien wordt..


Lees verder 23 september 2017   6 jaar oud
Werkster zandhommel Bombus veteranus

Tijdens onderzoek naar de zandhommel op de Korendijkse slikken, is nu voor het eerst ook een nest gevonden. De soort is pas vorig jaar op deze plek ontdekt. De bedreigde zandhommel kwam vroeger verspreid over heel Nederland voor;..


Lees verder 21 september 2017   6 jaar oud
Vespa velutina front. Aziatische hoornaar

Op 17 september zette Ron van der Roer enkele foto’s van een Aziatische hoornaar op Waarneming.nl. Hij vond de versufte wesp op het pad langs zijn moestuin in Dreischor (Schouwen-Duiveland). De determinatie werd bevestigd en..


Lees verder 19 september 2017   6 jaar oud
Bergrenmier

Van de bergrenmier is dit jaar een nest gevonden in Zuid-Limburg; de soort was nog niet bekend uit ons land. Hij is lastig te onderscheiden van de algemene grauwzwarte renmier en de vraag is of de soort een nieuwkomer is of altijd..


Lees verder 18 september 2017   6 jaar oud

Archief