Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 3 van 38 - 376 Resultaten

Nestaggregatie bijen

Onderzoek naar de insectenrijkdom op binnendijken maakt steeds duidelijker welke sleutelrol deze ‘slaperdijken’ kunnen vervullen in het agrarisch gebied. Met name solitaire bijen en graslandvlinders bereiken soms duizelingwekkende..


Lees verder 29 september 2023   6 mnd oud
Mannetje zuidelijke sikkelsprinkhaan

De zuidelijke sikkelsprinkhaan komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, maar op een recente Duitse verspreidingskaart is te zien dat de soort via het Rijndal Düsseldorf al heeft bereikt. Dit roept de vraag op of deze sprinkhaan..


Lees verder 27 september 2023   6 mnd oud
grote groene sabelsprinkhaan - primair

Als de temperatuur in de avond hoog genoeg is, kun je het deze weken nog horen: de zwanenzang van de grote groene sabelsprinkhaan. Veel sprinkhanen zijn nog tot relatief laat in het jaar actief en daarom is het tijd om in de..


Lees verder 25 september 2023   7 mnd oud
Amerikaanse grondtermiet

Voor het eerst is in Nederland een gevestigde termietenkolonie vastgesteld. De kolonie is al in 2019 vastgesteld, maar pas dit jaar onderzocht. Het betreft een soort die erg schadelijk is voor (constructie)hout: de Amerikaanse..


Lees verder 14 september 2023   7 mnd oud
Kraamwebspin

Afgelopen week werd weer de Spinnentelling gehouden. Voor de elfde keer op rij is de kruisspin de meest waargenomen soort, en net als vorig jaar bekleden de grote trilspin en de venstersectorspin de plekken 2 en 3. Het gemiddelde..


Lees verder 13 september 2023   7 mnd oud
Groen kaardertje

Op zaterdag 9 en zondag 10 september vindt de Nationale Spinnentelling 2023 plaats. Iedereen kan meedoen door in dat weekend in huis en in de tuin op zoek te gaan naar zoveel mogelijk soorten spinnen en de telling door te geven..


Lees verder 1 september 2023   7 mnd oud
Mierengoudvisje (Atelura formicaria) in Horn, Noord-Brabant

Tijdens werkzaamheden in een tuin in Bakkum, Noord-Holland, bleken daar kleine goudkleurige zilvervisjes te leven. In het najaar van 2022 werd een soortgelijke waarneming gedaan in Horn, Limburg. In beide gevallen bevonden de..


Lees verder 28 augustus 2023   7 mnd oud
Het goudoogje is de meest bekende gaasvlieg van Nederland lead

2023 markeert de start van de Gaasvliegenproject bij EIS – Kenniscentrum Insecten en de jeugdbonden NJN en JNM. Gaasvliegen en verwanten zullen hierbij extra in het zonnetje worden gezet. Je kunt ze vrijwel overal tegenkomen: van..


Lees verder 24 augustus 2023   8 mnd oud
werkster aardhommel-complex

Als overwegend koudeminnende soortgroep zijn hommels gevoelig voor de opwarming van het klimaat. Wat gebeurt er met onze hommels als het klimaat verder opwarmt?..


Lees verder 14 augustus 2023   8 mnd oud
vliegend hert

Het vliegend hert is de meest iconische kever van Nederland. Met hun 'gewei' lijken de mannetjes op een hert. En ja, op broeierige zomerdagen kun je ze daadwerkelijk zien vliegen! Het seizoen is bijna afgelopen, vliegende herten..


Lees verder 31 juli 2023   8 mnd oud

Archief