Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 4 van 36 - 353 Resultaten

Dood hout

EIS Kenniscentrum Insecten ontwikkelt een database waarin alle in Nederland voorkomende ongewervelden van dood hout worden opgenomen. Recent verscheen een artikel over de in de database opgenomen kevers in Nederland die van dood..


Lees verder 17 oktober 2022   11 mnd oud
De duinheidedwerg Pelecocera lusitanica, een Nederlandse zweefvlieg op de Europese Rode Lijst, kenmerkend voor heidevelden.

Niet minder dan 31 Nederlandse soorten zweefvliegen komen voor de Europese Rode Lijst, die gisteren door de IUCN gepubliceerd is. Soorten die op de Rode Lijst staan, lopen een risico om uit Europa – en dus ook uit Nederland – te..


Lees verder 12 oktober 2022   11 mnd oud
Bloemrijk gazon op IJsselmonde

Begin 2022 is een nieuw Bijenlandschap gestart op het eiland IJsselmonde, ten zuiden van Rotterdam. Het doel van het Bijenlandschap is om te zorgen voor meer leefgebied voor wilde bijen en andere dieren. Door samen te werken met..


Lees verder 10 oktober 2022   11 mnd oud
Kruisspin

Spinnentellers hadden op zaterdag te maken met wisselvallig weer, terwijl het op zondag zonnig was. Een typisch septemberweekend dus, met genoeg spinnen te zien tijdens de Spinnentelling. Voor de tiende keer op rij was de..


Lees verder 13 september 2022   1 jaar oud

63 jaar geleden werd een kever beschreven die werd gevangen in een vliegtuig in Miami. Tot nu was niet duidelijk waar deze soort vandaan kwam. Een recente verzamelexcursie op Curaçao leidde tot de oplossing. ..


Lees verder 12 september 2022   1 jaar oud
valse wolfspin lead,

In september is er altijd veel aandacht voor spinnen. De algemene kruisspin is groot en de jaarlijkse spinnentelling, waar iedereen aan mee kan doen, wordt gehouden. Een mooi moment om uit te leggen hoe boeiend spinnen zijn en hoe..


Lees verder 8 september 2022   1 jaar oud
Getijgerde lijmspuiter

Op zaterdag 10 en zondag 11 september vindt de Nationale Spinnentelling 2022 plaats. Deze spinnentelling wordt elk jaar in september gehouden, dit jaar voor de tiende keer. Iedereen kan meedoen aan de spinnentelling, door in dat..


Lees verder 5 september 2022   1 jaar oud
Fuut met jongen

Nu steeds meer provincies en waterschappen geconfronteerd worden met hoge dichtheden aan uitheemse rivierkreeften, komt vaak de vraag naar voren: 'Wanneer ontdekken vogels rivierkreeften?' In andere woorden: kunnen predatoren als..


Lees verder 15 augustus 2022   1 jaar oud
Aziatische hoornaar op meeldauw van Dromedarisbladluis.

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die in opmars is in Nederland. In opdracht van de Provincie Limburg wordt in een pilot ervaring opgedaan met het zo efficiënt mogelijk opsporen en verdelgen van nesten van deze..


Lees verder 31 juli 2022   1 jaar oud
vrouwtje zadeldwergzandbij op tormentil

De zadeldwergzandbij is een zeldzame bijensoort. Tot voor kort was ze bekend van slechts drie populaties, twee in Drenthe en één in Zuid Limburg. Vroeger kwam de zadeldwergzandbij algemeen voor op de binnenlandse zandgronden...


Lees verder 20 juli 2022   1 jaar oud

Archief