Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 6 van 39 - 388 Resultaten

Gewone sachembij

De zesde editie van de Nationale Bijentelling wordt de langst durende ooit! Door de lage temperaturen waren er afgelopen weekend weinig bijen te zien. Hierdoor hebben de bijenonderzoekers geen goed beeld gekregen van het aantal..


Lees verder 19 april 2023   1 jaar oud
aardhommel - primair

Het voorjaar lijkt nu echt aangebroken. Dat is ook het moment waarop veel hommelkoninginnen actief worden. Ze zijn nu veel te zien op voorjaarsbloeiers, zoals wilgen, sleedoorn en dovenetels. En ze gaan op zoek naar een plek om..


Lees verder 10 april 2023   1 jaar oud
wc-motmug

De wc-motmug is verkozen tot 'Insect van het Jaar 2023'. Dit maakte Aglaia Bouma, insectendeskundige en één van de initiatiefnemers van de verkiezing, zaterdag bekend in Naturalis. De wc-motmug, vertegenwoordigd door schrijver..


Lees verder 9 april 2023   1 jaar oud
maankokerjuffer

Schietmotten worden aangetrokken door licht en verschijnen op nachtvlinderlakens. Ze lijken wel wat op vlinders, maar ze hebben geen schubben maar haren op de vleugels. De larven, kokerjuffers geheten, leven onder water in een..


Lees verder 27 maart 2023   1 jaar oud
Het goudoogje (Chrysoperla carnea s.l.)

De verkiezingscampagne ‘Insect van het Jaar’ is weer losgebarsten. Vijf bijzondere inheemse insecten, elk vertegenwoordigd door een bekende Nederlander, dingen mee naar de felbegeerde titel. Het publiek kan tot 7 april via de..


Lees verder 25 maart 2023   1 jaar oud
Nolavia-soort

Iedereen heeft wel eens gehoord van ‘bananenspinnen’, maar er zijn bijvoorbeeld ook ‘druivenspinnen’. Eigenlijk kunnen diertjes meereizen met alle fruitsoorten die buiten groeien en verscheept worden. Kennis over deze soorten is..


Lees verder 27 februari 2023   1 jaar oud
Schildweinigpoot

Weinigpoten zijn verwant aan duizendpoten en miljoenpoten. Het zijn hele kleine bodemdieren en het is daarom niet verwonderlijk dat er weinig over bekend is. Er zijn wereldwijd slechts enkele specialisten die deze dieren..


Lees verder 30 januari 2023   1 jaar oud
De paardendaas is ons grootste inheemse vlieg.

De paardendaas (Tabanus sudeticus) is een indrukwekkende verschijning, zowel voor mens als voor vee. Met een lengte van bijna drie centimeter is het onze grootste inheemse vlieg. De paardendaas dreigde uit ons land te verdwijnen,..


Lees verder 2 januari 2023   1 jaar oud
Stomp elfje Meliscaeva cinctella, een bosbewonende zweefvlieg die de laatste decennia hard achteruit gegaan is

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft EIS Kenniscentrum Insecten opdracht gegeven om in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek een Rode Lijst voor de zweefvliegen te gaan opstellen. Het is..


Lees verder 28 december 2022   1 jaar oud
Mannetje gewone langhoornbij

Vier bedreigde bijensoorten stonden afgelopen twee jaar centraal in een project op Texel: de gewone langhoornbij, de Texelse zandbij, de ijszijdebij en de moshommel. Onverwacht (maar zeer welkom) kwam daar een vijfde soort bij: de..


Lees verder 15 december 2022   1 jaar oud

Archief