Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

Pagina 14 van 15 - 149 Resultaten

Grote brandnetel

Ook na zo'n regenachtige, koude week staat de grote brandnetel er opvallend fris bij. Met wat snelle halen de tuin brandnetelvrij maken levert ook nu pijnlijke prikken op, zelfs dwars door uw tuinhandschoenen heen. Laat gerust wat..


Lees verder 5 december 2021   2 jaar oud
Rode schijnspurrie

Waarnemers in Brabant zagen nog een paar bloeiers, maar het is zo goed als gebeurd met het stoepplantje van deze week. Een laatste rondje dus, om te kijken of u nog geluk heeft; en anders maar goed onthouden waar de groene..


Lees verder 28 november 2021   2 jaar oud
Akkermelkdistel

Hé, leuk, alweer een melkdistel als stoepplantje van de week. Deze week speuren we naar de akkermelkdistel. Ondanks het ‘akker’ in zijn naam komt hij volop in de stad voor. Je herkent hem aan zijn indrukwekkende uiterlijk:..


Lees verder 21 november 2021   2 jaar oud
Kleefkruid

Als u deze week op jacht gaat naar het Stoepplantje van de week, neem dan kinderen mee. Kleefkruid wekt de plaaglust op en dat doet de plant geen kwaad. Tijdens de wandeling valt er veel te vertellen en weer thuis kunnen de..


Lees verder 14 november 2021   2 jaar oud
Harig knopkruid

Afgelopen dinsdag was er een stoepplantjesexcursie door de Leidse binnenstad. Rondleider Ton vond in een paar straatjes naast de nodige 'tuinvlieders' nog zeker acht bloeiende stoepplanten. Hij zag ook het stoepplantje van deze..


Lees verder 7 november 2021   2 jaar oud
Tuinwolfsmelk op de stoep

Deze week een plantje dat misschien vaker spontaan in de tuin verschijnt dan tussen de stoepstenen: tuinwolfsmelk. Als het op straat staat, is het waarschijnlijk uit een naburige tuin ontsnapt. Het heeft volgens Heukels' Flora van..


Lees verder 31 oktober 2021   2 jaar oud
Zwarte nachtschade

Het stoepplantje van deze week is wat geheimzinnig. Giftig maar toch wordt ervan gegeten. Met een dreigende naam, maar ooit beschouwd als een plant die nachtmerries verdreef. Hoe het met de soort precies zit is voor kenners nog..


Lees verder 24 oktober 2021   2 jaar oud
Hertshoornweegbree

Vanuit het kustgebied trekt dit elegante, onopvallende plantje gestaag dieper het land in. Op veel plekken is het een nieuwkomer die niemand in de weg staat. Grappig dat hertshoornweegbree al een plekje vond in het kruidenboek van..


Lees verder 17 oktober 2021   2 jaar oud
Gewoon biggenkruid

Al die vrolijke gele zonnetjes op de stoep, daar word je een beetje lui van. Paardenbloem, muursla, muizenoor, leeuwentand, streepzaad of biggenkruid - het zal vast één van die veel voorkomende samengesteldbloemigen zijn. Helaas,..


Lees verder 9 oktober 2021   2 jaar oud
Straatliefdegras of Stijf straatliefdegras. Eragrostis pilosa, synoniem: Eragrostis multicaulis

Jaarlijks organiseert het Weekend van de Wetenschap samen met een kennisinstelling een publieksonderzoek. Tot oktober 2022, een jaar lang, is de Leidse Hortus die kennispartner, met als onderzoeksonderwerp stoepplantjes. Zo'n..


Lees verder 3 oktober 2021   2 jaar oud

Archief