Natuurberichten

Uitgever: Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED)

Het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica – of kortweg IBED - van de Universiteit van Amsterdam is een onderzoeksinstituut waar ruim 150 onderzoekers hun expertise op het gebied van ecologie, evolutie, aardwetenschappen en milieukunde combineren om te begrijpen wat de drijvende krachten zijn achter de veranderingen die we in onze natuurlijke omgeving zien.

Pagina 3 van 3 - 30 Resultaten

Spitsbergen

Afgelopen woensdag vertrok de Nederlandse wetenschappelijke expeditie SEES vanuit Spitsbergen per schip naar het eiland Edgeøya. Net als na de vorige editie zal de kennis die de onderzoekers meebrengen nieuwe inzichten bieden,..


Lees verder 19 juli 2022   1 jaar oud
Healthy coral reef dominated by corals and calcifying algae

Koraalriffen vormen een complexe metropool van organismen die leven volgens hun eigen dag- en nachtritme. Een nieuwe studie van Benjamin Mueller en collega's toont aan dat de nachtelijke activiteit van één rifbewoner, de turfalg,..


Lees verder 5 juli 2022   1 jaar oud

64 miljoen vierkante kilometer - 44 procent van het landoppervlak van de aarde - moet worden beschermd om de wereldwijde biodiversiteit veilig te stellen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, uitgevoerd onder leiding van biologen..


Lees verder 7 juni 2022   1 jaar oud
Een van onze droogte-experimenten op de Veluwe lead

Het is een droog voorjaar, zoals steeds vaker de afgelopen jaren, en er is weer volop aandacht voor de effecten van droogte op landbouw en natuur. Daarbij is het van groot belang om ook te kijken naar de gevolgen van droogte voor..


Lees verder 19 mei 2022   1 jaar oud
Spitssnuitdolfijn

Een internationaal team van biologen is erin geslaagd om met biologgers het gedrag van de relatief onbekende gewone of Noordzee-spitssnuitdolfijn te bestuderen. Deze dolfijnensoort wordt zelden waargenomen, en jaagt in de diepzee...


Lees verder 13 mei 2022   1 jaar oud

Het vastleggen van atmosferisch koolstof in tropische vegetatie wordt gezien als een verzachtend effect van de verhoogde atmosferische koolstofdioxide-concentraties op aarde door toedoen van de mens. Een nieuwe studie toont nu..


Lees verder 10 mei 2022   1 jaar oud

Water is de bloedsomloop van de biosfeer, maar we zijn de watercyclus ernstig aan het veranderen. Dit heeft gevolgen voor het functioneren van de hele planeet aarde. Dit blijkt uit onderzoek van een internationaal onderzoeksteam,..


Lees verder 26 april 2022   2 jaar oud
Halsbandarassari (Pteroglossus torquatus), een vogel uit de toekanfamilie, eet een rijpe palmvrucht in Belize

Uit een nieuwe studie blijkt dat in tropische gebieden waar de vruchtenetende vogels relatief bredere snavels hebben, ook grotere palmvruchten voorkomen. Dit geeft nieuwe inzichten over tropische biodiversiteit en de uitdagingen..


Lees verder 15 maart 2022   2 jaar oud
Banner IBE

Vanaf 2022 is het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica – of kortweg IBED - van de Universiteit van Amsterdam een partnerorganisatie van Nature Today. Bij IBED proberen we biodiversiteit en het functioneren van..


Lees verder 1 maart 2022   2 jaar oud
Alleen handmatige bestuiving van de bloemhoofdjes leverde nog goed zaad op

Het gaat erg slecht met de Kleine schorseneer in Nederland. De resterende populaties produceren nog nauwelijks zaad. Planten die bij elkaar in de buurt staan verschillen genetisch te weinig en de bloeitijd overlapt onvoldoende. Om..


Lees verder 9 september 2014   9 jaar oud

Archief