Natuurberichten
Uitgever: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee
NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, is het nationale oceanografische instituut en het Nederlandse expertisecentrum voor oceaan, zee en kust. We bevorderen het fundamentele begrip van mariene systemen, de manier waarop ze veranderen, de rol die ze spelen in het klimaat en de biodiversiteit, en hoe ze in de toekomst duurzame oplossingen voor de samenleving kunnen bieden.Pagina 7 van 9 - 87 Resultaten

De Waddenzee verandert door menselijke invloeden zoals gaswinning, toerisme en door zeespiegelstijging. Onderzoeker Selin Ersoy, ecoloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) bestudeerde hoe..

Onderzoekers hebben een experiment met boomriffen van perenhout geplaatst in de diepere delen van de Waddenzee. Al na enkele maanden blijken deze riffen te barsten van het leven. Algen, zeepokken, mossels, mosdiertjes, zakpijpen..
De Waddenzee is een uiterst productief ecosysteem. Aan de basis van het voedselweb staan diatomeeën en andere ‘primaire producenten’. Door een onderzoek naar stikstofisotopen in de voedselketen kon dr. Philip Riekenberg van het..

De poolgebieden behoren tot de meest ontoegankelijke plaatsen op onze planeet. Uitzoeken waar de verschillende zeehondensoorten zich ophouden is een uitdaging. Onderzoekers maakten dronebeelden van verschillende zeehondensoorten..

Afgelopen woensdag vertrok de Nederlandse wetenschappelijke expeditie SEES vanuit Spitsbergen per schip naar het eiland Edgeøya. Net als na de vorige editie zal de kennis die de onderzoekers meebrengen nieuwe inzichten bieden,..

In een uniek samenwerkingsverband verkennen Wageningen Marine Research en NIOZ samen met beroepsvissers en natuurbeschermers wat een duurzame vangst van de halfgeknotte strandschelp in de Noordzee is zonder dat de beschermde..

De afgelopen eeuw zijn veel riffen in de Waddenzee en Noordzee verdwenen. Riffen zijn heel belangrijk voor vissen omdat ze zich daar kunnen verschuilen. Daarom moeten we riffen herstellen, maar hoe doe je dat? Het NIOZ start nu..

Een internationaal team van biologen is erin geslaagd om met biologgers het gedrag van de relatief onbekende gewone of Noordzee-spitssnuitdolfijn te bestuderen. Deze dolfijnensoort wordt zelden waargenomen, en jaagt in de diepzee...

De zomers worden gemiddeld heter, buien worden steviger en de zeespiegel komt steeds iets hoger. “Maar het zijn niet alleen die veranderende gemiddelden die bepalen of een organisme zich ergens kan vestigen of niet. Het gaat vaak..

Voor het eerst is het gelukt om satellietbeelden van Arctische zeehonden te verzamelen. Onderzoekers van het NIOZ en Wageningen Marine Research deden dit tijdens een onderzoek naar het effect van verdwijnend zee-ijs op zeehonden..