Natuurberichten

Uitgever: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee

Pagina 7 van 8 - 74 Resultaten

Tuimelaars in het Marsdiep

Een unieke waarneming afgelopen vrijdag voor de Noord-Hollandse kust. NIOZ-onderzoeker Jeroen Hoekendijk en collega-onderzoekers van Wageningen Marine Research zagen vrijdagochtend twee groepen van 10 tuimelaars gestaag het..


Lees verder 24 juli 2019   4 jaar oud
Kust

Ecosystemen kunnen plotseling verloren gaan wanneer de druk te groot wordt. Het voorspellen van het kantelpunt is dan ook van groot belang. Een internationaal onderzoeksteam heeft nu in de praktijk geconstateerd dat kantelpunten..


Lees verder 13 juni 2017   6 jaar oud
Een schor langs de Adriatische kust waar slijkgras voornamelijk is vervangen door zeekraal

Schorren langs de Middellandse Zeekust zijn belangrijk om de nadelige effecten op de kust van hogere golven bij zeespiegelstijging tegen te gaan. De schorrenplanten zorgen ervoor dat zand en slib makkelijker bezinkt waardoor deze..


Lees verder 19 mei 2017   6 jaar oud
Koudwaterkoraal

Diepzeekoraalriffen groeien in de oceanen op grote diepte en in het donker. Zij komen voor rond de toppen van kalkheuvels die wel honderden meters hoog kunnen oprijzen vanaf de zeebodem. Die kalkheuvels maken ze zelf: ze bestaan..


Lees verder 1 november 2016   7 jaar oud
zager op jacht naar voedsel, zeeduizenpoot

Zagers leven in de modderige zeebodem van getijdenplaten en schorren van de Delta en de Waddenzee en eten daar als basis alles wat maar voorhanden is. Tot grote verrassing van onderzoekers houden ze er echter ook een heel..


Lees verder 20 oktober 2016   7 jaar oud
Z. marina Sylt

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat de aan de bekende aardappelziekte verwante waterschimmels, Phytophthora gemini en Halophytophthora sp. Zostera, de zaadkieming van zeegras belemmeren. De aanwezigheid van deze..


Lees verder 24 augustus 2016   7 jaar oud
Mossel
www.saxifraga.nl

Mossels zijn bekende en belangrijke bewoners van de diepere getijdenplaten en geulen in de Nederlandse kustwateren. In de VS zoeken de mossels het graag hogerop en groeien ze tussen de planten. Onderzoek laat nu zien dat ze daar..


Lees verder 18 augustus 2016   7 jaar oud
Kanoet strand

De gezenderde kanoet ‘Paula’, is afgelopen vrijdagochtend, na een non-stop vlucht van meer dan vierduizend kilometer, van het noordelijkste stukje land op aarde in Noord-Canada, aangekomen op de Boschplaat op Terschelling. Dat..


Lees verder 19 juli 2016   7 jaar oud
Alleen kanoeten met lange snavels kunnen bij de diep ingegraven schelpdieren in de tropische overwinteringsgebieden. Individuen met kortere snavels zijn gedwongen te leven van zeegraswortels

Kanoeten trekken heen en weer tussen hun zomerbroedgebied bij de Noordpool en hun overwinteringsgebied in de West-Afrikaanse tropen. Kuikens die momenteel worden geboren blijken kleiner te zijn dan voorheen, vermoedelijk omdat ze..


Lees verder 12 mei 2016   7 jaar oud
Kanoet

Elk jaar trekken kanoeten van hun Arctische broedgebieden via onze Waddenzee naar het zuiden. Kanoeten beschikken over een uniek zintuig in de punt van hun snavel waarmee ze schelpen in drooggevallen wadplaten extra snel kunnen..


Lees verder 26 april 2016   8 jaar oud

Archief