Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Door de handhaving van wet- en regelgeving draagt de NVWA bij aan het behoud van natuur in Nederland en daarbuiten.

Pagina 3 van 5 - 42 Resultaten

Hamerhoofdlandplatworm

Met de import van sierplanten liften onbedoeld ook uitheemse planten, dieren en andere organismen mee. Een aantal daarvan vestigt zich in ons land. Hoe vaak komt dit voor en is dat een probleem voor de natuur?..


Lees verder 15 februari 2021   3 jaar oud
Cotoneaster divariacatus op merchelgroeve richels

De sierteeltketen is een belangrijke introductieroute van uitheemse planten. Verschillende uitheemse sierplanten verwilderen, en vestigen zich in ons land buiten tuinen. Een deel van deze verwilderde sierplanten is (potentieel)..


Lees verder 8 februari 2021   3 jaar oud
zonnebaars lead

De zonnebaars, een mooie vis die vaak in vijvers wordt gehouden bij koi karpers om ze vrij te houden van parasieten. Maar ook een invasieve exoot die is opgenomen in de Europese Unielijst met soorten die de inheemse natuur..


Lees verder 4 september 2020   3 jaar oud
Partij in beslag genomen teakhout

Bedrijven in Nederland importeren jaarlijks voor vele honderden miljoenen euro’s aan hout, meubels, papier en pulp. De houtinspecteurs bij de NVWA zien erop toe dat handelaren geen illegaal gekapt hout importeren. Daarnaast..


Lees verder 12 augustus 2020   3 jaar oud
Alsemambrosia leadfoto

Hoewel de hooikoortsplant Alsemambrosia nog steeds lijkt toe te nemen, heeft het tegenoffensief van de afgelopen tien jaar ook resultaat gehad. Een steeds groter deel van de gemelde waarnemingen leidt tot bestrijdingsacties...


Lees verder 5 augustus 2020   3 jaar oud
Japanse duizendknoop met zaden

Er worden in Nederland steeds vaker zaden aangetroffen bij Japanse duizendknoop. Japanse duizendknoop kan kruisen met andere plantensoorten. Uit onderzoek blijkt dat sommige kruisingen zaden opleveren die kunnen kiemen en zich..


Lees verder 2 juli 2020   3 jaar oud
Japanse duizendknoop

Tijd over omdat je aan huis bent gekluisterd door het Corona-virus? Wil je toch iets actiefs doen en tegelijkertijd de natuur een handje helpen? Verwijder dan planten uit je tuin en vijver die schadelijk kunnen zijn voor de..


Lees verder 24 april 2020   3 jaar oud
Vruchten van de Boomwurger in de herfst (Fukushima, Japan).

Sommige tuinplanten die al sinds lang worden aangeplant, zijn pas recent aan het verwilderen. Uit de verspreidingsgegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna blijkt dat ook enkele potentieel invasieve soorten zich recent..


Lees verder 7 februari 2020   4 jaar oud
Het blad van Smalle theeplant

De Smalle theeplant is niet zo smal als zijn naam doet vermoeden. Deze aquariumplant kan in het buitenwater breed uitgroeien en daardoor potentieel overlast veroorzaken als invasieve exoot. In een sloot in Vleuten werd de plant..


Lees verder 3 december 2019   4 jaar oud
Uitgebloeide reuzenberenklauw

Waarschijnlijk ben je ze weleens tegengekomen bij een bloemist, woonwinkel of bij iemand thuis: de prachtige, gedroogde takken van de reuzenberenklauw. Ze kunnen wel drie meter hoog worden en zijn zeer decoratief. Weinig mensen..


Lees verder 19 november 2019   4 jaar oud

Archief