Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 2 van 35 - 347 Resultaten

Met berken beplante 'Os en Paardenlaan', een voorbeeld van een straat met sterk allergene bomen (credit: Naturalis)

"Hoe kunnen we bij infrastructurele projecten straten natuurgedreven herinrichten en onderhouden?" Met die vraag benaderde infrapartner Van Gelder Naturalis. Via Kennis Natuurlijk! van Naturalis beantwoorden jonge onderzoekers..


Lees verder 19 juni 2024   1 maand oud
Kameleongrondel, juni 2024, Grevelingenmeer

Nederland is een vissoort rijker. Sportduikers en -vissers hebben meerdere exemplaren van de kameleongrondel aangetroffen in het Grevelingenmeer en gevangen in het Europoortgebied. Het is een vissoort die oorspronkelijk uit Azië..


Lees verder 15 juni 2024   1 maand oud
Vlindercollectie

Dit jaar is een grootschalig project, CollAction, gestart in Naturalis Biodiversity Center om achterstanden in het collectiebeheer weg te werken. Deze arbeidsintensieve klus zorgt ervoor dat de collectie weer in topconditie komt..


Lees verder 8 juni 2024   1 maand oud
Vipera berus. Adder

Een 3D-model van imitatiebloedvaatjes maakt het nu mogelijk om exact te kijken hoe slangengif de bloedvaten aanvalt, zonder gebruik te hoeven maken van proefdieren. Dit nieuwe onderzoeksmodel, een zogenaamde 'organ-on-a-chip', is..


Lees verder 4 juni 2024   1 maand oud

Onderzoekers van Naturalis ontdekten in de collectie een soort padwants die niet alleen nieuw is voor Caribisch Nederland, maar die zelfs geheel onbeschreven bleek te zijn. Met een publicatie heeft deze soort nu een officiële..


Lees verder 1 juni 2024   1 maand oud

Op 4 juni beleef je in Huis van Europa hét verkiezingsdebat over natuur en klimaat. Zes Europese topkandidaten kruisen op dinsdag 4 juni de degens in Den Haag. Op wat voor continent willen we leven? En hoe maken we het..


Lees verder 27 mei 2024   1 maand oud
Grienden (Globicephala melas) bij de Lofoten eilanden

Op 9 april 1825 vond op Tholen een massastranding van grienden plaats. Op basis van informatie uit museumcollecties is een zo compleet mogelijke reconstructie gemaakt van wat er nadien met de dolfijnachtigen is gebeurd. Daaruit..


Lees verder 25 mei 2024   1 maand oud
Rietorchis op de Drentse Aa

Vandaag, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, lanceert een consortium van natuurorganisaties het Nationaal Dashboard Biodiversiteit. Het online Dashboard geeft een overzicht van de staat van de Nederlandse natuur en..


Lees verder 22 mei 2024   1 maand oud

Op 15 mei is het zevende seizoen van de oeverplantencheck begonnen. Oeverplanten is een burgeronderzoek waarbij de kwaliteit van de oevervegetatie in kaart wordt gebracht. Naturalis heeft daarbij jouw hulp hard nodig. Je neemt..


Lees verder 18 mei 2024   2 mnd oud

Woensdag 22 mei opent Naturalis haar deuren om de jaarlijkse wereldbiodiversiteitsdag te vieren. Met Naturalis Nights: Biodiversiteitsdag viert Naturalis alles wat op aarde leeft en delen we onze liefde voor de natuur. Dit wordt..


Lees verder 4 mei 2024   2 mnd oud

Archief