Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 2 van 29 - 287 Resultaten

Zoekkaart zweefvliegen lead

Zweefvliegen komen overal voor, tot in iedere tuin. Niet zo gek, want de familie is met 340 inheemse soorten de meest soortenrijke vliegenfamilie in ons land. De volwassen vliegen spelen een rol in bloembezoek en bestuiving. De..


Lees verder 17 juli 2023   2 mnd oud
Isabel Kersten en Teun van der Sterren aan het werk in de LiveScience-zaal van Naturalis Biodiversity Center

Als scholier onderzocht Menno Schilthuizen, nu onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center en hoogleraar aan Universiteit Leiden, in 1982 de aaskevers van landgoed Lichtenbeek bij Arnhem. Veertig jaar later doen scholieren..


Lees verder 15 juli 2023   2 mnd oud
Naturalis-onderzoeker Auke-Florian Hiemstra met eksternest gemaakt van anti-vogelpinnen

De nieuwste innovatie in de nestbouw: vogelnesten gemaakt van anti-vogelpinnen. Biologen van Naturalis Biodiversity Center en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam verzamelden dit soort bijzondere nesten voor het eerst en..


Lees verder 11 juli 2023   2 mnd oud
Een Blauwtipje Antiopella cristata

Op de website Blauwtipje.nl worden alle Nederlandse soorten zeenaaktslakken beschreven en kunnen waarnemingen van de vaak prachtig gekleurde zeeslakken geregistreerd worden. De ruim 12.200 waarnemingen zijn nu opgenomen in de..


Lees verder 1 juli 2023   2 mnd oud
Seba's short-tailed bat (Carollia perspicillata)

Xeno-canto.org, de wereldwijde open database voor natuurgeluiden, verwelkomt nu naast vogel- en sprinkhaangeluiden ook vleermuisgeluiden. De ultrasone geluiden zijn speciaal hoorbaar gemaakt voor het menselijk oor...


Lees verder 24 juni 2023   2 mnd oud
Ijsvis (Chaenocephalus aceratus).

Een internationaal team van biologen heeft het complete erfelijk materiaal – het genoom – van 24 Antarctische vissoorten gesequenced, om te onderzoeken hoe ze de extreme kou overleven. Dit onderzoek maakt het mogelijk om te..


Lees verder 18 juni 2023   3 mnd oud
Rode zonnewijzer (Trithemis arteriosa). Een van de 'Afrikaanse' soorten die sterk profiteren van klimaatverandering

Afrikaanse en Oriëntaalse libellensoorten gaan in het Midden-Oosten sterk toenemen en in delen van Turkije en de Levant zal het aantal soorten dat afhankelijk is van stromend water sterk afnemen. Dat blijkt uit een deze week..


Lees verder 10 juni 2023   3 mnd oud
Turrubares vanaf Lalo

De ontbossing in de tropen gaat gestaag door, maar in Costa Rica laat een project zien dat het anders kan. Door een gebiedsgerichte aanpak met de dorpelingen is het regenwoud van Carara National Park weer verbonden met het..


Lees verder 3 juni 2023   3 mnd oud
De rivier de Berkel bij Zutphen.

Nederlandse natuurgebieden staan zwaar onder druk, waardoor zelfs algemene soorten als het konijn en de egel in aantallen afnemen. Vanuit zowel de EU als de VN zijn doelstellingen opgesteld om biodiversiteitsverlies te stoppen en..


Lees verder 27 mei 2023   3 mnd oud
Oeverplanten in de Leidse regio

Nederland heeft duizenden kilometers aan waterwegen en oevers. Deze overgangen van land naar water bieden veel kansen voor biodiversiteit. Maar benutten we deze kansen wel? Welke oevers zijn biodivers, en welke kunnen van een..


Lees verder 20 mei 2023   4 mnd oud

Archief