Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten. Op dit moment bouwt Naturalis een nieuw museum dat medio 2019 opent.
Deel deze pagina

Pagina 2 van 17 - 165 Resultaten

Een glimps uit de gigantische wantsencollectie van Naturalis.

Thuiswerken in tijden van corona, hoe doe je dat als je met een collectie van 42 miljoen objecten werkt? In rap tempo en al improviserend initieerde het Collectiebureau van Naturalis een aantal thuiswerkprojecten, zoals het..


Lees verder 21 augustus 2021   2 mnd oud
Freshwater Watch

Nederlanders kunnen nu meedoen aan een internationaal project waarbij burgers de kwaliteit van oppervlaktewater meten. FreshWater Watch stelt deelnemers in staat om te zien waar watervervuiling plaatsvindt – en dus ook om er..


Lees verder 14 augustus 2021   2 mnd oud
De site Natuurtijdschriften.nl biedt toegang tot ruim 80.000 natuurartikelen.

Natuurtijdschriften.nl is hét platform met betrouwbare informatie over de Nederlandse biodiversiteit en geodiversiteit. De website is vernieuwd en flink uitgebreid: het biedt nu toegang tot meer dan 85.000 gratis te downloaden..


Lees verder 7 augustus 2021   2 mnd oud
Lady beetle (Cycloneda sanguinea)

Eind vorig jaar is de eerste kevercatalogus voor Caribisch Nederland gepubliceerd. Dit volumineuze werk is het eerste serieuze overzicht van de keversoorten die van de eilanden zijn gerapporteerd. Waarschijnlijk is echter nog maar..


Lees verder 4 augustus 2021   2 mnd oud
Een gezonde en robuuste bollenteelt met de natuur als partner, dat is de enorme uitdaging, waaraan het project ‘Bloeiende Bollenstreek’ een steentje bij wilt dragen, zoals bij dit bloembollenveld in Lisse.

De wereldberoemde Bollenstreek is een nationale trots en van grote waarde voor de Nederlandse economie. Maar hoe zit het met de toekomst van de regio? Gefaciliteerd door Naturalis Biodiversity Center zetten ondernemers,..


Lees verder 31 juli 2021   2 mnd oud
Plocamopherus ocellatus

De zeenaaktslak Plocamopherus ocellatus is vooral bekend van waarnemingen in de Middellandse Zee, terwijl hij daar van nature niet voorkwam. Zeebiologen houden de bijzondere soort tegen het licht. ..


Lees verder 24 juli 2021   2 mnd oud
Ant (Leptogenys pubiceps)

Tussen 2015 en 2020 hebben onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center de lokale mierensoortenlijsten voor Caribisch Nederland bijgewerkt. Er is een groot aantal nieuwe soorten gedocumenteerd, waaronder 40 nieuwe soorten op..


Lees verder 19 juli 2021   3 mnd oud
Orchideeen in het veld.

Orchideeën zijn beschermde planten die niet algemeen voorkomen. Het is dan ook belangrijk ze goed te kunnen herkennen. Maar hoe doe je dat als de bloem verwelkt is? Naturalis heeft er een determinatiesleutel voor ontwikkeld. ..


Lees verder 17 juli 2021   3 mnd oud
Voorzitter van VCF Hans Pohlmann met lammergier Angèle.

Een spanwijdte van zo’n drie meter, bijna 6,5 kilo zwaar en de eerste van zijn soort die in Nederland in het wild is gevonden. Angèle, de lammergier die eind mei tegen een windmolen klapte en op slag dood was, is aanstaande..


Lees verder 7 juli 2021   3 mnd oud
The common Caribbean coral Porites astreoides was found on both the artificial and natural reef.

Door de mens aangelegde bouwwerken zoals golfbrekers en aanlegsteigers komen steeds vaker voor in mariene kustgebieden. In de loop van de tijd vestigt zich zeeleven, zoals koralen, op deze bouwwerken. Zo ontstaan er kunstmatige..


Lees verder 4 juli 2021   3 mnd oud

Archief