Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 25 van 35 - 345 Resultaten

Potvis

Het was een beetje wachten, maar toen op kerstavond een groep van zeven potvissen strandde in Engeland ging ook in ons land het sein op rood. De kans was groot dat er nog meer potvissen in de buurt rondzwierven, en er was een..


Lees verder 13 januari 2021   3 jaar oud

De tropische Nepenthes-planten vangen insecten met behulp van hun karakteristieke bekers. Over hoe die vangbekers zich precies ontwikkelen is nog weinig bekend. Met speciale 3D-lasertechnieken ging onderzoekster Rachel Schwallier..


Lees verder 9 januari 2021   3 jaar oud

In straatstenen, vloeren en tegels op de muren zijn de mooiste fossielen te vinden. Bioloog Jelle Reumer schreef een veldgids voor de stadspaleontoloog...


Lees verder 2 januari 2021   3 jaar oud

Aan het einde van deze eeuw zou het waterniveau van de Kaspische Zee negen tot achttien meter lager uitkomen dan nu, berekenden Nederlandse en Duitse wetenschappers. In het Nature-tijdschrift Communications Earth & Environment..


Lees verder 26 december 2020   3 jaar oud
De vleermuisvlieg (Trichobius yunkeri)

Vleermuizen staan erom bekend dat ze veel parasieten met zich meedragen, maar wist je dat de parasieten zelf ook parasieten kunnen hebben? Een nieuw onderzoek laat de wereldwijde distributie zien van de schimmels die op..


Lees verder 23 december 2020   3 jaar oud
Atlanta ariejansseni

De tienduizenden planktonslakken in de collectie van Naturalis zijn voor het eerst samengevat, omschreven en gekwantificeerd. Onderzoekers gebruiken de schelpen van deze dieren om meer te leren over hoe evolutie werkt in de open..


Lees verder 19 december 2020   3 jaar oud

Drieëntwintig tot eenendertig procent van de biodiversiteit in het Atlantische Woud in Brazilië is sinds 1950 verloren gegaan, schatten Braziliaanse, Franse en Nederlandse onderzoekers. Dat gaat ook ten koste van de biodiversiteit..


Lees verder 12 december 2020   3 jaar oud
Pinnixa cyllindrica

Tweehonderd jaar aan literatuur en nieuwe CT-scans geven inzicht in de evolutie van erwtenkrabbetjes. Ze komen overal ter wereld voor, als parasieten in bijvoorbeeld mosselen, zakpijpen en zee-egels. Nieuw onderzoek maakt..


Lees verder 5 december 2020   3 jaar oud

Shell opende afgelopen vrijdag een nieuw zonnepark in Heerenveen. Als zonneparken goed worden beheerd, kan biodiversiteit daarvan profiteren. Naturalis werkt mee om de biodiversiteit op het park in kaart te brengen en te..


Lees verder 28 november 2020   3 jaar oud
De buizerd behoord tot de vaakst ingevoerde vogel van Nederland.

Natuurplatform Waarneming.nl heeft wat te vieren, want voor het eerst sinds hun oprichting in 2003 zijn er meer dan tien miljoen waarnemingen genoteerd in slechts één jaar tijd. Het grote succes is te danken aan de meer dan..


Lees verder 25 november 2020   3 jaar oud

Archief