Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 3 van 33 - 325 Resultaten

Insecten

Wat is jouw favoriete insect? Je kan het vanaf nu nomineren voor de titel ‘Insect van het jaar’. Uit alle nominaties worden vijf bijzondere inheemse insecten gekozen die (nog) weinig bekend zijn. Deze insecten, elk..


Lees verder 20 januari 2024   3 mnd oud
New Guinean land flatworm (Platydemus manokwari) on Bonaire.

Tijdens de estafette-expeditie van Naturalis en Stinapa op Bonaire is de invasieve Nieuw-Guineese landplatworm op twee plekken aangetroffen. Dat is slecht nieuws, want hij wordt door de IUCN tot de honderd schadelijkste invasieve..


Lees verder 20 januari 2024   3 mnd oud
Links schedel-onderdeel (neurocranium) tonijn van het strand van Den Helder, rechts een exemplaar uit de collectie van Naturalis

De gratis vragenservice van Naturalis helpt jong en oud bij het benoemen van vondsten uit de natuur. Jaarlijks zijn dat ongeveer 2500 vragen, dit jaar zelfs ruim 3000 vragen. Wat waren de beste verrassingen van 2023? ..


Lees verder 30 december 2023   3 mnd oud

Iedere kerst duiken de verhalen weer op: in je kerstboom zouden zo’n 25.000 beestjes leven. Hoeveel is daar nou precies van waar en welke beestjes zijn er eigenlijk te vinden? Insectenexpert Aglaia Bouma van Naturalis weet er meer..


Lees verder 23 december 2023   4 mnd oud
mannetje Franse veldwesp

Denk jij bij wespen aan zwart-geel en je drankje op het terras? Dan is 2024 het jaar om de diversiteit van wespen écht te leren kennen. Er zijn in Nederland meer dan 5000 soorten die ook muggen eten, bloemen bestuiven en kadavers..


Lees verder 19 december 2023   4 mnd oud
Een la met het merendeel van de Noorse hartschelpen verzameld door Fred Sieval (collectie Sieval).

Na een storm is het vaak de moeite om even op het strand te kijken. Je weet nooit wat er aanspoelt. Zo werden eind november na een noordwesterstorm veel levende Noorse hartschelpen gevonden. Dat komt niet veel voor, meestal vind..


Lees verder 17 december 2023   4 mnd oud
Een steekmug

Sinds de ontdekking dat steekmuggen ziektes kunnen overdragen, zijn onderzoekers geïnteresseerd in hun verspreiding. Toch blijft het insect een vaak over het hoofd geziene stadsbewoner. Onderzoekers hebben daarom nu een overzicht..


Lees verder 16 december 2023   4 mnd oud
Foto van de Annona hypoglauca

Op 30 november was de feestelijke presentatie van het boek over de flora van de Guyana’s bij Naturalis. Het boek is een unieke verzameling van de tropische plantenfamilie Annonaceae – ook wel bekend als de zuurzakfamilie – uit..


Lees verder 2 december 2023   4 mnd oud
Clean-up De Grachtwacht

Het Leidse initiatief De Grachtwacht, dat al sinds 2018 de grachten schoonmaakt, heeft gisteren de NWO Communication Initiative Award ontvangen. Oprichters Auke-Florian Hiemstra en Liselotte Rambonnet, verbonden aan Naturalis en..


Lees verder 29 november 2023   4 mnd oud

Een Britse expeditie heeft voor het eerst ooit beelden gemaakt van Attenboroughs vachtegel. Het exemplaar in de collectie van Naturalis is dus toch niet het enige ter wereld. ..


Lees verder 18 november 2023   5 mnd oud

Archief