Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 3 van 29 - 287 Resultaten

Pinksterbloem

De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem: dat zijn de vijf bloemen die nog strijden om de titel Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekend gemaakt in het..


Lees verder 14 mei 2023   4 mnd oud
Vangen van kevers (Pitnus longicornus) <1 mm

Tijdens veldwerk op Bonaire heeft een team van amateur-experts meer dan 500 soorten gevonden die nog niet eerder op het eiland waren aangetroffen. Ze vonden ook soorten die nieuw zijn voor de wetenschap. Komend jaar gaan STINAPA..


Lees verder 13 mei 2023   4 mnd oud
Waterkwaliteit meten

Experts roepen iedereen op om van 12 tot en met 15 mei mee te doen aan het wateronderzoek in de regio Alblasserwaard. Met hulp van omwonenden komen we gezamenlijk in korte tijd veel te weten over de waterkwaliteit in het gebied...


Lees verder 10 mei 2023   4 mnd oud
De met berken beplante 'Os en Paardenlaan' in Leiden, een voorbeeld van een straat met zeer sterk allergene bomen.

De gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt en we krijgen vaker te maken met hittegolven. Welke effecten heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? In samenwerking met Naturalis starten..


Lees verder 10 mei 2023   4 mnd oud
Ensiger custoides

Garnalenonderzoekers Werner de Gier en Charles Fransen hadden een dilemma: de indeling van ‘hun’ groep van achttien tropische garnalensoorten, moest op de schop. De soorten komen allemaal uit tropische oesters, mossels en..


Lees verder 6 mei 2023   4 mnd oud
Appelbloesem in bloei

Naturalis doet onderzoek naar de bestuivingskracht van bijen bij appelbomen door heel Nederland. Bijenexperts hopen er met het Fruitige Bijtjes Onderzoek achter te komen of er wel voldoende bijen aanwezig zijn om al onze..


Lees verder 6 mei 2023   4 mnd oud
Tapir lead 2

Op zaterdag 29 april werd in Naturalis in Leiden de winnaar van de verkiezing Nationaal IJstijdzoogdier bekendgemaakt. Met een kwart van de 1250 stemmen is de Auvergnetapir de grote winnaar. De verkiezing is het resultaat van een..


Lees verder 3 mei 2023   4 mnd oud
Hommel

Afgelopen week hebben bijna 3500 Nederlanders meegeteld tijdens de zesde editie van de Nationale Bijentelling. Helaas was het dit jaar over het algemeen koud met af en toe wat zon. Hierdoor was het voor zowel tellers als bijen..


Lees verder 24 april 2023   4 mnd oud
vijver in de tuin, biodiversiteitssafari in eigen tuin

In de tuin loopt, kruipt en vliegt van alles rond. Maar hoe weet je nu wat je allemaal tegenkomt zonder de hulp van boeken, dure fotoapparatuur en microscopen? Bioloog Justin Jansen vertelt hoe hij dit deed. Hij gebruikte de app..


Lees verder 22 april 2023   5 mnd oud
Gewone sachembij

De zesde editie van de Nationale Bijentelling wordt de langst durende ooit! Door de lage temperaturen waren er afgelopen weekend weinig bijen te zien. Hierdoor hebben de bijenonderzoekers geen goed beeld gekregen van het aantal..


Lees verder 19 april 2023   5 mnd oud

Archief