Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 4 van 29 - 287 Resultaten

Witte waterlelie

De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-de-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Kortom, hoogste tijd om een..


Lees verder 16 april 2023   5 mnd oud

Met de vondst van het oudste vleermuisfossiel ooit hebben wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center en het American Museum of Natural History een nieuwe vleermuissoort beschreven die in elk geval 53 miljoen jaar geleden..


Lees verder 15 april 2023   5 mnd oud
Bijengidsje

Op 15 en 16 april is de Nationale Bijentelling. Het doel is om zoveel mogelijk te weten te komen over de staat van de bij in Nederland. Hierdoor kunnen we de bij beter helpen! In heel het land komen we in actie, ook in de..


Lees verder 14 april 2023   5 mnd oud
wc-motmug

De wc-motmug is verkozen tot 'Insect van het Jaar 2023'. Dit maakte Aglaia Bouma, insectendeskundige en één van de initiatiefnemers van de verkiezing, zaterdag bekend in Naturalis. De wc-motmug, vertegenwoordigd door schrijver..


Lees verder 9 april 2023   5 mnd oud
Grutto in een grasland

De nationale vogel van Nederland, de grutto, is de laatste jaren flink in aantal achteruitgegaan. Een van de bekende oorzaken is het veranderende landgebruik. Er kunnen echter ook andere factoren zijn die bijdragen, waaronder..


Lees verder 8 april 2023   5 mnd oud
Roodgatje

Bijenexperts roepen iedereen op om in het weekend van 15 en 16 april een half uur bijen te tellen voor de Nationale Bijentelling. Dat kan in je tuin, op je balkon, of bij een stukje groen in je buurt. De bijen-experts hopen..


Lees verder 5 april 2023   5 mnd oud

Ondanks het tegenvallende weer hebben vrijwilligers bij de eerste Nationale Schelpenteldag op zaterdag 25 maart meer dan 34.000 schelpen geteld op de Nederlandse stranden. Meer dan duizend enthousiaste deelnemers brachten met hulp..


Lees verder 1 april 2023   5 mnd oud
lindenspitskop

De app ObsIdentify maakt het mogelijk om op laagdrempelige wijze een steentje bij te dragen aan onze kennis van de biodiversiteit. Nieuwe waarnemers leren de natuur kennen en de verzamelde gegevens worden beschikbaar gesteld aan..


Lees verder 1 april 2023   5 mnd oud
Eikelmuis (Eliomys quercinus)

Eilandslaapmuizen zijn en waren veel groter dan de eikelmuis, hun tegenhanger op het vasteland. De aanname was altijd dat dit kwam door een verandering in hun eetpatroon, maar hun kaken vertellen een ander verhaal...


Lees verder 29 maart 2023   5 mnd oud
Het goudoogje (Chrysoperla carnea s.l.)

De verkiezingscampagne ‘Insect van het Jaar’ is weer losgebarsten. Vijf bijzondere inheemse insecten, elk vertegenwoordigd door een bekende Nederlander, dingen mee naar de felbegeerde titel. Het publiek kan tot 7 april via de..


Lees verder 25 maart 2023   5 mnd oud

Archief