Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 4 van 35 - 347 Resultaten

Organisaties kunnen biodiversiteit in hun omgeving versterken, bijvoorbeeld hier, bij de onderstations bij netbeheerder Alliander.

De biodiversiteitscrisis is een risico voor onze samenleving en economie. Organisaties kunnen hier iets aan doen door biodiversiteitbewuste stappen te maken. Maar waar begin je als organisatie? Alliander, Impact Institute en..


Lees verder 23 maart 2024   4 mnd oud
bijgesneden Schelpenteldag 2023

Het is al bijna zover, zaterdag 23 maart is de Schelpenteldag! Je kan dan weer de Nederlandse en Vlaamse stranden op om mee te doen met de internationale schelpentelling. Je hoeft geen schelpenkenner te zijn om te tellen, iedereen..


Lees verder 20 maart 2024   4 mnd oud
De rosse metselbij (Osmia rufa) stond samen met de gehoornde metselbij voorgaande edities in de top drie van meest voorkomende wilde bijen in de tuin.

Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een halfuurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal: in je tuin, op je balkon of op ieder..


Lees verder 16 maart 2024   4 mnd oud
Clio Recurva

Zeebioloog Katja Peijnenburg heeft de golvende zeevlinder, een bijzondere soort planktonslak, genomineerd als weekdier van het jaar. Een verkiezing van het LOEWE Centre for Translational Biodiversity Genomics en het Senckenberg..


Lees verder 13 maart 2024   4 mnd oud

Het ARISE-project wil alle Nederlandse soorten kennen en herkennen, op alle manieren. Het DNA-onderzoek begint spectaculaire resultaten op te leveren, met onder meer de vondst van meerdere nieuwe soorten zeedieren voor Nederland..


Lees verder 10 maart 2024   4 mnd oud
Anthophora romandii, one of the over 2000 wild bee species in Europe, known from Portugal, Spain and the Balearic Islands is missing publicly available ecological data related to its long-term population trends, its size, feeding habits and plant interactions and has no available genetic sequence data. Anthophora romandii female (Hym. Apidae), 24.ii.2022, Andalucia, Spain.

Door een tekort aan gegevens weten we weinig over de wilde bijen in Europa. BeeFall verzamelt daarom ecologische gegevens om de verspreiding, variatie, trends en interacties van bijen in kaart te brengen. Zo kunnen..


Lees verder 2 maart 2024   4 mnd oud
schelpenteldag - bijgesneden voor lead

Ook dit jaar kun je weer naar het strand voor de landelijke Schelpenteldag. Weten wat je ziet op het strand maakt elk volgend bezoekje leuker, en je helpt wetenschappers om in kaart te brengen hoe het leven in zee verandert. ..


Lees verder 24 februari 2024   5 mnd oud
De adviezen laten zien hoe je via natuurlijk bermbeheer meer biodiversiteit in de berm kunt creëren en behouden, zoals hier langs een spoorweg van ProRail.

Hoe kom je tot een biodiverse berm? Hoe behoud je die? En wat zijn de voordelen van een natuurlijk bermbeheer? Dat heeft een onderzoeksteam van Naturalis uitgezocht voor opdrachtgevers ProRail en HOCHTIEF PPP Solutions...


Lees verder 23 februari 2024   5 mnd oud

Tropische regenbossen zoals de Amazone en het Atlantische Woud in Brazilië herbergen een schat aan biodiversiteit, maar naderen wereldwijd een kantelpunt. Nieuwe studies voorspellen een drastische achteruitgang van de bossen, die..


Lees verder 17 februari 2024   5 mnd oud
Schedel van Alienacanthus

Onderzoekers van onder meer de Universiteit van Zürich en Naturalis beschreven een 365 miljoen jaar oude fossiele vis met een enorm lange ver uitstekende onderkaak...


Lees verder 12 februari 2024   5 mnd oud

Archief