Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.
Deel deze pagina

Pagina 8 van 22 - 219 Resultaten

Ant (Leptogenys pubiceps)

Tussen 2015 en 2020 hebben onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center de lokale mierensoortenlijsten voor Caribisch Nederland bijgewerkt. Er is een groot aantal nieuwe soorten gedocumenteerd, waaronder 40 nieuwe soorten op..


Lees verder 19 juli 2021   1 jaar oud
Orchideeen in het veld.

Orchideeën zijn beschermde planten die niet algemeen voorkomen. Het is dan ook belangrijk ze goed te kunnen herkennen. Maar hoe doe je dat als de bloem verwelkt is? Naturalis heeft er een determinatiesleutel voor ontwikkeld. ..


Lees verder 17 juli 2021   1 jaar oud
Voorzitter van VCF Hans Pohlmann met lammergier Angèle.

Een spanwijdte van zo’n drie meter, bijna 6,5 kilo zwaar en de eerste van zijn soort die in Nederland in het wild is gevonden. Angèle, de lammergier die eind mei tegen een windmolen klapte en op slag dood was, is aanstaande..


Lees verder 7 juli 2021   1 jaar oud
The common Caribbean coral Porites astreoides was found on both the artificial and natural reef.

Door de mens aangelegde bouwwerken zoals golfbrekers en aanlegsteigers komen steeds vaker voor in mariene kustgebieden. In de loop van de tijd vestigt zich zeeleven, zoals koralen, op deze bouwwerken. Zo ontstaan er kunstmatige..


Lees verder 4 juli 2021   1 jaar oud

De vlindersoort Cyme reticulata, die op Nieuw-Guinea voorkomt, kent veel verschillende uiterlijke variaties. Na onderzoek bleek dat één van de variaties een andere, nog niet eerder beschreven soort is. Studente Noortje Looijenga..


Lees verder 26 juni 2021   1 jaar oud

Bezoekers van Naturalis kunnen vanaf eind komende week iets unieks zien in het museum: een reusachtige installatie die piepkleine insecten in detail gaat fotograferen. ..


Lees verder 20 juni 2021   1 jaar oud

Op eilanden leven andere zoogdiersoorten dan op het vasteland. Dat komt door hun isolatie gedurende honderdduizenden of miljoenen jaren. Bovendien ontbreken warmbloedige landroofdieren en is de hoeveelheid voedsel beperkt. In de..


Lees verder 12 juni 2021   1 jaar oud

Het Nederlands Edelsteen Laboratorium kreeg een unieke parel onder ogen: een zwarte. Daar zijn er meer van, maar die zijn afkomstig uit een pareloester, en deze niet...


Lees verder 9 juni 2021   1 jaar oud

Hoe kom je van een spitsmuizentandje tot de enorme diversiteit aan tanden die je ziet bij mensen, olifanten, walvissen en nog veel meer zoogdieren? Computermodellen laten zien dat zulke grote veranderingen relatief eenvoudig en..


Lees verder 5 juni 2021   1 jaar oud
Vuursalamander

Tien jaar geleden balanceerde de vuursalamander ineens op het randje van uitsterven in Nederland. Een ziekteverwekkende schimmel bleek de aanstichter. Een internationaal Europees onderzoeksteam richtte zich op de vraag hoe deze..


Lees verder 3 juni 2021   1 jaar oud

Archief