Natuurberichten

Uitgever: Waardenburg Ecology

Pagina 1 van 2 - 18 Resultaten

Lead Reuzenschelpkokerworm op hand

Bij onderzoek in de Noordzee werd een opvallend grote worm aangetroffen. Hoewel deze net als de bekende Schelpkokerworm stukjes schelp op de koker draagt, gaat het om een andere, in 2017 uit Bretagne (Frankrijk) beschreven grotere..


Lees verder 12 november 2023   8 mnd oud
Rimpelroos (Rosa rugosa)

Op de Nederlandse Waddeneilanden zijn sinds 2015 170 nieuwe exoten waargenomen. Planten vormen daarvan met 151 soorten de grootste groep. Dit blijkt uit een update van een eerdere inventarisatie. Deze nieuwe planten zijn allemaal..


Lees verder 8 november 2023   8 mnd oud
dode grote stern in kolonie, vogelgriep

In 2022 heeft vogelgriep flink huisgehouden in kolonies kust- en zeevogels in Noordwest-Europa. Vooral onder grote sterns vielen veel slachtoffers. Een internationale groep experts heeft een reeks van maatregelen voor..


Lees verder 27 april 2023   1 jaar oud

Begin februari 2022 werd in een bodemmonster uit het Noordzeekanaal een slakje ontdekt dat niet tot de inheemse Nederlandse fauna behoort. Onderzoek naar de exacte identiteit van dit 'Stippellijn-tandslakje' loopt nog; de meest..


Lees verder 4 maart 2022   2 jaar oud
Zeeprikken

De zeeprik is een parasitaire soort die in Nederland niet vaak wordt aangetroffen. Meestal gaat het dan om volwassen dieren tijdens de paaitrek in de grote rivieren. Voortplanting van de zeeprik is alleen bekend van de Roer in..


Lees verder 4 februari 2022   2 jaar oud

Paardenmosselen, haaieneieren, kreeften, krabben en koralen zagen zeebiologen afgelopen september tijdens een duikexpeditie op de Doggersbank. Zelfs een octopus liet zich filmen. Het grootste deel van de Doggersbank is door..


Lees verder 10 oktober 2021   2 jaar oud
Schol

De Grevelingen is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse delta en kent een turbulente geschiedenis. In het meer leven talloze vissoorten: van botervissen tot zeepaardjes. Al deze vissoorten werden recentelijk in kaart..


Lees verder 19 september 2021   2 jaar oud
De Bataafse stroommossel is een zeldzame riviermossel met een boeiende levenswijze. EENMALIG GEBRUIK

Al ruim vijftig jaar komt de Bataafse stroommossel niet meer voor in Nederland. Deze zeldzame riviermossel gebruikt vissen voor de verspreiding van larven. Alle seinen lijken nu op groen te staan voor een terugkeer. Dat zou goed..


Lees verder 1 augustus 2021   2 jaar oud
Kalkmoeras

Tijdens de kartering van een graslandperceel langs de Diefdijk nabij Asperen (GD) is het zeldzame vertakt schaafstro (Equisetum x moorei) aangetroffen. Dit is een hybride van schaafstro (Equisetum hyemale) en vertakte..


Lees verder 5 mei 2021   3 jaar oud
Schelpdierbanken in de Noordzee EENMALIG GEBRUIK

Kippengaas als huls, vier houten balken als poten en honderden lege oesterschelpen om het gevaarte mee vol te stoppen. Het vergt wat knutselwerk, maar dan heb je ook wat: de eerste oesterwieg ter wereld is een feit. Deze..


Lees verder 17 maart 2021   3 jaar oud

Archief