Natuurberichten

Categorie: Amfibie
Uitgever: RAVON

RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.

Pagina 11 van 45 - 444 Resultaten

Amfibieënpassage

Amfibievoorzieningen bestaande uit passages (tunnels) en geleidingsschermen zorgen op veel plaatsen in Nederland voor de veilige oversteek van kikkers, padden en salamanders tussen hun overwinteringsplaatsen en de..


Lees verder 3 augustus 2018   6 jaar oud
Jonge rugstreeppad

Het voorjaar van 2018 was uitzonderlijk warm en dit heeft een groot effect op amfibieën. Koorperiodes en eiafzetperiodes van ‘vroege’ en ‘late’ soorten overlapten elkaar, en larven ontwikkelden zich door de hoge temperaturen snel...


Lees verder 7 juli 2018   6 jaar oud
Kamsalamanders

De kamsalamander kent een betrekkelijk ruime verspreiding in Nederland. Behalve in Flevoland en Groningen komt de soort in alle provincies voor. Dit jaar is er speciale aandacht voor de Zuid-Hollandse kamsalamanders. Hier zijn..


Lees verder 20 juni 2018   6 jaar oud
Poelkikker

Vanaf de tweede helft van april tot in juni zijn de groene kikkers volop actief. Op zonnige lente- en zomerdagen zijn ze zowel midden op de dag als in de avonduren te horen. De groene kikker wordt ook wel 'de boerennachtegaal'..


Lees verder 16 mei 2018   6 jaar oud
Boomkikker verkeersslachtoffer

Geef platgereden, doodgevroren of deels gepredeerde amfibieën een tweede leven! Deze dode dieren kunnen ons verder helpen bij het onderzoek naar onder andere virussen, schimmels en decompositie. Zo hopen we op termijn onze..


Lees verder 28 maart 2018   7 jaar oud
Misparing gewone pad bruine kikker

Het voorjaar staat voor volwassen amfibieën in het teken van de voortplanting. Wanneer de temperatuur en luchtvochtigheid hoog genoeg zijn, ontwaken ze tussen eind februari en begin april uit hun winterslaap en trekken ze naar..


Lees verder 9 maart 2018   7 jaar oud
winter onderwater

De bruine kikkermannen die in tuinvijvers overwinteren, kijken door de aanhoudende vorst weer tegen een glazen plafond aan. Ook salamanders die in de warme maand januari de vijvers al hadden bereikt treft nu dit lot, net als..


Lees verder 26 februari 2018   7 jaar oud
Kleine watersalamander

Vanuit het hele land krijgen we bericht dat de salamanders vlak voor de vorst inviel al op weg waren naar hun voortplantingswateren zoals tuinvijvers. 's Avonds zijn ze goed te zien. Kijk eens met een zaklamp in de vijver of sloot..


Lees verder 14 februari 2018   7 jaar oud
Verwijdering Watercrassula

Afgelopen september is groots ingezet op de verwijdering van watercrassula uit een poel in Noord-Brabant. Deze invasieve plant vormde een bedreiging voor kwetsbare soorten in het natuurgebied, zoals de ernstig bedreigde..


Lees verder 24 oktober 2017   7 jaar oud
Geelbuikvuurpad

De geelbuikvuurpad is een soort die het in Nederland niet gemakkelijk heeft. Lang leek de bedreiging van de chytrideschimmel Batrachochytrium dendrobatidis [Bd] aan hem voorbij te gaan. Maar deze schimmel vormt wel degelijk een..


Lees verder 4 oktober 2017   7 jaar oud

Archief