Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 136 van 142 - 1419 Resultaten

Volgezogen eileggende schapenteek (Ixodes ricinus
). Voor gebruik contact opnemen met hans.smid@wur.nl

De teken kunnen nog steeds eieren leggen. Rond oktober krijgen de volwassen tekenvrouwtjes meestal een laatste kans voor de winter om een bloedmaaltijd te vinden om daarmee hun pakket van zo’n 2.000 eitjes te leggen. Het warme..


Lees verder 6 oktober 2010   14 jaar oud
Snuitkeverlarve vreet plantenwortel aan

Verschillende uitheemse snuitkeversoorten en de inheemse gewone taxuskever veroorzaken veel overlast in tuinen en openbaar groen. Het probleem begon in de Randstad, maar verspreidt zich nu over de rest van het land. De insecten..


Lees verder 19 september 2010   14 jaar oud
Spoorkrekel Eumodicogryllus bordigalensis uit Griekenland

Op 19 augustus ontdekte Jaap Bouwman langs het spoor bij Ede-Wageningen een nieuwe krekel voor Nederland. Het betreft Eumodicogryllus bordigalensis, een Zuid-Europese soort die de afgelopen decennia steeds vaker op spoorterreinen..


Lees verder 1 september 2010   14 jaar oud
Wesp. GFDL-licentie

Landelijk zijn er grote verschillen in gemelde aantallen wespennesten. In het westen van het land worden ruim de helft meer wespennesten gemeld dan vorig jaar terwijl de aantallen in het oosten juist minstens gehalveerd zijn. Het..


Lees verder 30 juli 2010   14 jaar oud
Blue Sand-grasshopper (Sphingonotus caerulans subsp. caerulans) Kiezelsprinkhaan

Tussen de bielzen en kiezels van het oude spoorwegemplacement langs de Laan op Zuid in Rotterdam is bij toeval een nieuwe sprinkhaansoort voor Nederland ontdekt. Het gaat om de Kiezelsprinkhaan (Sphingonotus caerulans) die tot..


Lees verder 29 juli 2010   14 jaar oud
Dode hommels onder de lindebomen

Bij Bijen@wur van Wageningen UR zijn diverse meldingen van honderden dode hommels onder lindebomen binnengekomen. De massale sterfte is een jaarlijks terugkerend en eeuwenoud verschijnsel. De hommels komen om van de honger. De..


Lees verder 26 juli 2010   14 jaar oud
Steenhommel bezoekt kievitsbloem

Hommel-koninginnen vinden in een veld vol kievitsbloemen feilloos hun weg naar de bloem met de meeste nectar. Ze zien bovendien of er nog wel nectar is, of een ander ze niet is voor geweest. 'En er staat echt geen kruisje op de..


Lees verder 28 juni 2010   14 jaar oud
Kleine poppenrover, GNU Free Documentation License

Op landgoed Oud Groevenbeek zijn kleine poppenrovers gevonden. Deze zeldzame kevers doen zich te goed aan de rupsen van onder meer de wintervlinder en de eikenbladroller. Nuttig, nu er veel rupsen zijn...


Lees verder 12 juni 2010   14 jaar oud
Teek

Het is weer oppassen geblazen voor teken. Gaat u wandelen in het bos of aan het werk in de tuin, controleer uzelf dan ’s avonds even op een tekenbeet. En vergeet ook uw kinderen niet, tijdens het spelen worden vaak tekenbeten..


Lees verder 11 juni 2010   14 jaar oud
Europese honingbij met pollen

De bijen blijven de gemoederen bezighouden. De laatste jaren is het aantal honingbijen sterk aan het afnemen. Recent bleek nog een groot aantal bijenvolkeren van imkers in Nederland en Belgiё te zijn gestorven als gevolg van..


Lees verder 30 april 2010   15 jaar oud

Archief