Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 136 van 144 - 1432 Resultaten

Oligolophus hanseni

Op 10 januari ontwaakte Nederland van toch wel een ‘echte’ winter. Het zonnetje brak zelfs door, een mooi moment om een rondje te wandelen. Ergens op een boomstam rustte een klein achtpotig dier. Een hooiwagen die ook genoot van..


Lees verder 29 januari 2011   14 jaar oud
Teek

Deze januari werden al enkele tekenbeten aan De Natuurkalender gemeld. Hoewel afgelopen december de koudste was in veertig jaar, zien enkele teken na die koude maand toch kans om actief te worden...


Lees verder 28 januari 2011   14 jaar oud
Sneeuwspringer, mannetje

Nu buiten een dik pak sneeuw ligt zijn vrijwel alle insecten in rust. De meeste volwassen insecten gaan in de herfst dood en de winterharde eieren, larven en poppen bevinden zich op een beschutte plek. Maar de sneeuwspringer is..


Lees verder 29 december 2010   14 jaar oud
Bloedzuigend Vrouwtje Huissteekmug Culex pipiens Copyright Hans Smid Bugs in the Picture

Dit jaar kan een nieuwe steekmug toegevoegd worden aan de Nederlandse fauna: het tweelingzusje van de huissteekmug met de officiële naam Culex pipiens biotype molestus. Niet te onderscheiden van de huissteekmug, maar toch met een..


Lees verder 24 december 2010   14 jaar oud
Neushoornkever, larve, engerling. Anaxibia, GNU-licentie

In deze tijd van het jaar komen mensen nog wel eens grote larven, engerlingen, en kevers tegen in hun tuin. De tuin moet worden bemest met compost of de grond bedekt met houtsnippers. Tijdens het graven in de composthoop komen ze..


Lees verder 12 december 2010   14 jaar oud
Larve gelekoortsmug

Begin augustus werden we opgeschrikt door de melding dat drie exotische muggensoorten hun intrede in Nederland hadden gedaan. Hiervoor was veel aandacht, mede omdat deze muggen ziektes zouden kunnen overdragen. Maar wat is er..


Lees verder 10 december 2010   14 jaar oud
Behaarde rode bosmier formica rufa

Wie de laatste dagen uit het raam kijkt, ziet waarschijnlijk vooral sneeuw. Dit geldt ook voor rode bosmieren die hun kopjes buiten het nest steken. Rode bosmieren bouwen op en in de bosbodem soms flinke nesten waarin de..


Lees verder 5 december 2010   14 jaar oud
Schapenteek (volwassen vrouwtje) wacht tot er een geschikte gastheer langskomt

In bosgebied waar runderen en andere grote grazers rondlopen, lijkt de kans op het oplopen van de ziekte van Lyme via een tekenbeet lager dan in vergelijkbaar bos zonder grote grazers. Bovendien zijn met Lyme besmette teken..


Lees verder 26 november 2010   14 jaar oud
Bos Sysselt Ede waar ik teken vang

Ondanks het winterse karakter in de natuur blijft het nog steeds oppassen voor tekenbeten. Ze worden momenteel vooral in bossen opgelopen maar ook in de tuin. Het blijft dus belangrijk om het lichaam te controleren op tekenbeten..


Lees verder 21 november 2010   14 jaar oud
Herfstvlieg Musca_autumnalis_female James K. Lindsey creative commons lisence.jpg

Met de winter voor de deur gaan veel dieren op zoek naar een overwinteringsplaats. Veel vliegende insecten zoals de clustervlieg, de herfstvlieg of de gaasvlieg weten onze huizen soms in grote getale te koloniseren. Hoewel de..


Lees verder 19 november 2010   14 jaar oud

Archief