Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 14 van 142 - 1416 Resultaten

Dit jaar werden de honingbij en de twee metselbijen (rosse en gehoornde) het meest geteld, en de hommels zijn flink gezakt.

De Nationale Bijentelling roept dit jaar iedereen op om een half uurtje bestuivers te tellen. Dat kan dit jaar tussen 15 en 24 april. Tellen kan overal; in je tuin, op je balkon of ieder ander groen plekje in de buurt...


Lees verder 14 april 2024   1 jaar oud
De veldkrekel (Gryllus campestris)

De veldkrekel is verkozen tot 'Insect van het Jaar 2024'. Dit nieuws maakte Aglaia Bouma, insectendeskundige en een van de initiatiefnemers van de verkiezing, vanochtend bekend tijdens een radio-uitzending van Vroege Vogels vanuit..


Lees verder 14 april 2024   1 jaar oud
Koningin van C. nicobarensis kruipt door een opening de H. papuanum-mierenplant in.

Na de zonnige dagen van de afgelopen weken knalde het blad uit de bomen. In de tuin scharrelden de mieren over de klinkers. Ze verslepen de zaadjes met mierenbroodjes van sneeuwklokje, viooltjes, de eerste zaadjes van de stinkende..


Lees verder 14 april 2024   1 jaar oud
Blauwe metselbij (Osmia caerulescens)

In Nederland komen 360 bijensoorten voor. Ze zijn onmisbaar voor de bestuiving van onze eetbare gewassen en wilde planten. Toch is ruim de helft van deze bijensoorten bedreigd. Wat kun je doen om een bijdrage te leveren aan hun..


Lees verder 6 april 2024   1 jaar oud
Klimplanten in een voortuin in Leiden

Insecten hebben het moeilijk. Een belangrijke oorzaak is het verdwijnen van bloemrijk groen en rommelige plekken in zowel de stad als het buitengebied. Toch is elke tuin te veranderen in een bloeiende oase met voedsel en..


Lees verder 4 april 2024   1 jaar oud
Duinviooltje

Ach, viooltjes! Ze komen in alle kleuren en maten tevoorschijn. Tussen de tegels, als zaailingen uit tuinen en in plantenbakken. Ze begroeten je met een allervriendelijkst gezichtje. Hoe is het mogelijk dat het duinviooltje niet..


Lees verder 31 maart 2024   1 jaar oud
Segrijnslak eet van de invasieve exoot

Bij biologische bestrijding worden organismen ingezet om een plaagsoort te onderdrukken. Dit is toe te passen met uitheemse soorten, vaak met hetzelfde natuurlijke verspreidingsgebied als de invasieve exoot. Hiermee zijn risico’s..


Lees verder 26 maart 2024   1 jaar oud
juchtleerkever

De juchtleerkever is een van de vijf beschermde keversoorten in Nederland. De kever leeft in dikke holle bomen en laat zich zeer zelden zien. Toch werd in 2020 per toeval een populatie herontdekt, na vermoedelijk 74 jaar onder de..


Lees verder 25 maart 2024   1 jaar oud
Roy Kleukers

De insectengekte is weer uitgebroken! Vanaf vandaag vindt de derde editie van de Insect van het Jaar-verkiezing plaats. Ook dit jaar strijden vijf bijzondere inheemse insecten – elk bijgestaan door een BN'er – om de felbegeerde..


Lees verder 24 maart 2024   1 jaar oud
Gevlekte aronskelk

Een bijzondere dag voor de Nationale Bloem: vanmorgen wordt Vroege Vogels uitgezonden vanuit het Teylers Museum, waar het originele madeliefjeskunstwerk te zien is dat Esmée Winkel maakte. Even de radio aan dus, en daarna weer..


Lees verder 24 maart 2024   1 jaar oud

Archief