Natuurberichten
Categorie: Insecten
Pagina 23 van 144 - 1432 Resultaten
Bodemverzuring van Nederlandse heidelandschappen heeft geleid tot het verdwijnen van diverse plantensoorten en bedreigt nu ook de fauna. Onderzoekers zijn naar Denemarken gereisd om heischrale graslanden te onderzoeken die..
Op 1 juli nemen onderzoekers je mee de natuur in op de groene campus van Wageningen University. De hele dag zijn er excursies van topbiologen gericht op vogels, insecten, planten, waterdiertjes en bodemdieren. Bezoek het..

Nee, dit gaat niet over kleine aardappeltjes, maar over zweefvliegen. Klein zijn ze wel: ze meten tussen de 4 en 7 millimeter. Toch zijn het heel aantrekkelijke diertjes met mooie kleurpatronen. Er komt steeds meer gelegenheid om..

Het aantal soorten uitheemse mieren in Nederland neemt toe en sommige veroorzaken (veel) overlast. Hoe komen die mieren hier? En wat is ertegen te doen? ..

Afrikaanse en Oriëntaalse libellensoorten gaan in het Midden-Oosten sterk toenemen en in delen van Turkije en de Levant zal het aantal soorten dat afhankelijk is van stromend water sterk afnemen. Dat blijkt uit een deze week..

Door de mens veroorzaakte verhoogde stikstofdepositie verandert de bodemkwaliteit in van nature voedselarme ecosystemen. Onderzoekers van Nederlandse en Belgische universiteiten en onderzoeksinstituten laten nu zien dat veel..

Ze zien er vervaarlijk en spectaculair uit, die schorpioenvliegen. De kans is groot dat je er wel eens eentje gezien hebt, want ze komen algemeen voor in Nederland. Het zijn echter geen schorpioenen en ook geen vliegen! Wat zijn..

Binnenkort vliegen ze weer: zeefwespen. Een mooie naam voor mooie graafwespen, want dat zijn ze. In Nederland komen drie soorten voor: de grote, de bleke en de kleine zeefwesp. Zeef, niet zweef! Hun naam hebben ze niet te danken..

Het vliegend hert komt momenteel voor in vier verschillende leefgebieden in Nederland. Vroeger was dat wel anders en kwam ze wijder verspreid voor. Maar er gloort hoop. Niet alleen lijkt het vliegend hert zich de laatste tijd uit..

En dan zijn eiken opeens kaal. Zeer veel rupsen en larven van bladwespen doen zich te goed aan het malse blad. Bij zware aantasting laten veel rupsen zich aan spinseldraden naar beneden zakken en kun je de rupsenpoepregen horen...