Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 27 van 142 - 1417 Resultaten

Aangepast beheer van dijken biedt kansen om natuurwaarden in agrarisch gebied te vergroten. Slaperdijken die tot 1 juli rusten, vormen samen met aangeplant struweel, veilige broed- en foerageergelegenheid voor boerenlandvogels...


Lees verder 3 november 2022   2 jaar oud
Tekeningen hommels

Met hun aaibare uiterlijk en bonte kleuren behoren hommels tot de meest bekende en geliefde insecten. Tegelijkertijd vormen ze één van de meest bedreigde groepen van bijen. Een complete veldgids voor de Lage Landen was er tot nu..


Lees verder 31 oktober 2022   2 jaar oud
Parende mediterraan draaigatjes

Het mediterraan draaigatje is een invasieve mier, die met planten uit mediterrane gebieden terecht kan komen in tuinen. Ze kan in enorme dichtheden voorkomen, met overlast in woonwijken tot gevolg. Door alle kennis die de..


Lees verder 28 oktober 2022   2 jaar oud
Gewone wesp (Vespula vulgaris)

Stoepplanten zijn niet bij iedereen populair, en wespen staan bij de meeste mensen nog veel hoger op de ladder van minst populaire organismen. Maar net als bij stoepplanten keert het tij. In augustus dit jaar was er zelfs een..


Lees verder 23 oktober 2022   2 jaar oud
Vrouwtje braamtronkenbij

Menigeen heeft ze weleens gezien: tronkenbijen. Kleine bijtjes die ’s zomers voor een insecten- of bijenhotel vliegen of die zenuwachtig met hun achterlijf trillend stuifmeel op composieten verzamelen. Deze onopvallende bijtjes..


Lees verder 20 oktober 2022   2 jaar oud

Utrecht is uitgeroepen tot de ‘Bodemdierenstad van het Jaar’. De stad ontvangt deze eretitel dankzij een hoge score voor de diversiteit aan bodemdieren midden in het centrum én de extra aandacht voor dat onmisbare bodemleven daar...


Lees verder 18 oktober 2022   2 jaar oud
Dood hout

EIS Kenniscentrum Insecten ontwikkelt een database waarin alle in Nederland voorkomende ongewervelden van dood hout worden opgenomen. Recent verscheen een artikel over de in de database opgenomen kevers in Nederland die van dood..


Lees verder 17 oktober 2022   2 jaar oud
Araneus diadematus 8, Kruisspin,

“Mijn dikke kruisspin heeft een klein vrijertje met een hazenhart. Hij leeft, zoolang als ’t duurt, in vreeze en beven. Daar heeft hij alle reden toe, want hij heeft altijd veel kans door zijn Dulcinea verslonden te worden, nog..


Lees verder 14 oktober 2022   2 jaar oud
De duinheidedwerg Pelecocera lusitanica, een Nederlandse zweefvlieg op de Europese Rode Lijst, kenmerkend voor heidevelden.

Niet minder dan 31 Nederlandse soorten zweefvliegen komen voor de Europese Rode Lijst, die gisteren door de IUCN gepubliceerd is. Soorten die op de Rode Lijst staan, lopen een risico om uit Europa – en dus ook uit Nederland – te..


Lees verder 12 oktober 2022   2 jaar oud
Insecten en reptielen

Meer dan duizend kleurrijke vlinders, harige spinnen en glimmende padden krioelen dit najaar door het Rijksmuseum. 'Onderkruipsels' heet de tentoonstelling die tot en met 15 januari 2023 te zien is. Op de kunstwerken wordt..


Lees verder 12 oktober 2022   2 jaar oud

Archief