Natuurberichten
Categorie: Insecten
Pagina 32 van 144 - 1432 Resultaten

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die in opmars is in Nederland. In opdracht van de Provincie Limburg wordt in een pilot ervaring opgedaan met het zo efficiënt mogelijk opsporen en verdelgen van nesten van deze..

Houtwallen kunnen goede voedselbanken en leefgebieden zijn voor bestuivers, maar de kwaliteit van de houtwal speelt hier een rol in. Zowel de hoeveelheid beschikbare bloemen, als het aantal soorten en de verspreiding van deze..

De zadeldwergzandbij is een zeldzame bijensoort. Tot voor kort was ze bekend van slechts drie populaties, twee in Drenthe en één in Zuid Limburg. Vroeger kwam de zadeldwergzandbij algemeen voor op de binnenlandse zandgronden...

Een blije berm. Daarvan worden insecten, vlinders en bijen blij, maar ook vogels en kleine zoogdieren. Want al die kilometers groen langs grote en kleine wegen vormen samen – als ze natuurlijk worden beheerd - een prachtig lint..

Het is altijd bijzonder als je een kameelhalsvlieg ziet. De gaasvliegachtige insecten vallen meteen op door hun lange nek. Er is nu een overzicht van deze interessante groep verschenen. Dankzij het project Digitalisering..

Van de in oktober ingestuurde steekmuggen was 71% een huissteekmug, 28% een wintersteekmug en 1% een malariamug. Maar 1,5% had bloed gedronken, beduidend minder dan de eerdere vangsten in de winter. Om beter zicht te krijgen op..

Komen de in vorige jaren ‘verdwenen’ eikenprocessierupsen komende maanden als vlinders uit de grond?
De afname van het aantal eikenprocessierupsen sinds het piekjaar 2019 komt mogelijk mede doordat een deel van de rupsen in de grond in verlengde diapauze zit als rups of pop. Deze week kwamen uit grondnesten in potten opeens..

De afgelopen weken hebben dertig tuintekentelteams verspreid over Nederland teken gevangen in hun tuin. Gemiddeld zijn er zestien teken per honderd vierkante meter gevangen. Opvallend is dat ook veelvuldig teken werden gevangen op..

De weersomstandigheden zijn dit jaar tot nu toe zeer gunstig voor wespen geweest. Zeer warm, droog en veel zon. Het lijkt erop dat veel wespenkoninginnen erin geslaagd zijn om een nest te vormen. Met veel meldingen bij..

Zeven jaar na de ontdekking van de emmermug in 2011 leek de soort alweer uit Nederland verdwenen. Totdat in juli 2021 opnieuw larven van deze mug opdoken in een tuin in Alphen aan de Rijn en op een balkon in Nijmegen. Vooralsnog..