Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 4 van 144 - 1432 Resultaten

De plaagmier is een invasieve mierensoort die superkolonies vormt. In Nederland komt de soort al heel lang voor binnen het stedelijke gebied, maar in 2021 is een kolonie in het Natura 2000-gebied Meijendel & Berkheide..


Lees verder 24 maart 2025   3 mnd oud

Willen we bij warm weer niet worden bedolven onder de muggen, dan moeten we onze leefomgeving slim inrichten. Dat zegt onderzoeker Sander Koenraadt in zijn inauguratierede ‘Blood, sweat and fears’ op 21 maart. Koenraadt wordt..


Lees verder 21 maart 2025   3 mnd oud
Veldleeuwerik EENMALIG

Waar zijn de vogels en insecten? Het is stil geworden op onze akkers, ook in Gelderland. Ecoloog Ben Koks zoekt onvermoeibaar naar een manier om het tij te keren. Met de BAM-akker vindt hij vogel én boer aan zijn zijde. Boeren..


Lees verder 20 maart 2025   3 mnd oud
Goed beheerde slootkanten langs N11

Pesticiden hebben grote negatieve effecten op veel verschillende organismen. Ze maken veel meer dood dan hetgeen waarvoor ze eigenlijk worden ingezet. Dat legt het verband bloot tussen het gebruik van pesticiden en het wereldwijde..


Lees verder 19 maart 2025   3 mnd oud
Insect van het Jaar

Vanaf vandaag mag Nederland naar de stembus voor de kriebeligste verkiezing van het jaar. Vijf bijzondere inheemse insecten voeren campagne, elk bijgestaan door een bekende Nederlander, in de hoop de felbegeerde titel Insect van..


Lees verder 16 maart 2025   3 mnd oud
Kleurkeurberm - primair

Ecologisch bermbeheer begint steeds meer de norm te worden, met het certificaat Kleurkeur aan de basis. Nieuw onderzoek wijst uit dat bermbeheer volgens Kleurkeur de biodiversiteit significant verbetert. In bermen die beheerd..


Lees verder 13 maart 2025   3 mnd oud
Dit jaar kunnen deelnemers vijf dagen lang tellen tijdens de Nationale Bijentelling. Het bijengidsje helpt je de juiste bij te identificeren

De Nationale Bijentelling roept heel Nederland op om tussen 10 en 14 april een half uurtje wilde bijen te tellen. Door mee te tellen in de tuin, op het balkon of een groen plekje in de buurt, helpen deelnemers de wetenschap. Zo..


Lees verder 8 maart 2025   3 mnd oud
Kokerjuffer met plantendeeltjes

In 2024 scoorde de waterkwaliteit in Nederland gemiddeld een matige 6. Dat blijkt uit bijna 900 waarnemingen van burgerwetenschappers via ‘Waterdiertjes.nl’. De kokerjuffer, uitgeroepen tot waterdier van het jaar, werd..


Lees verder 5 maart 2025   3 mnd oud

Tot voor kort was er nog maar weinig bekend over de ongewervelde dieren van Bonaire. Tijdens de Bonaire Estafette Expeditie onderzochten 25 specialisten het eiland met diverse technieken en dat leverde ruim zeshonderd nieuwe..


Lees verder 24 februari 2025   4 mnd oud
Lisette de Senerpont Domis en Ellen van Donk

Nederland is een delta, een land dat bestaat bij de gratie van water. Toch kwam er pas in 1957 een professionele ecologische onderzoeksinstelling voor zoet water: het Hydrobiologisch Instituut, een voorloper van het NIOO-KNAW. De..


Lees verder 19 februari 2025   4 mnd oud

Archief