Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 52 van 142 - 1417 Resultaten

De eerste officiële bodemdierenwaarneming op het eilandje in de Haagse Hofvijver leverde maar liefst het rapportcijfer 9,1 op. Er leeft van alles: van blinde kronkels tot roodstippen. Kamerlid en bioloog Frank Wassenberg beleefde..


Lees verder 10 oktober 2020   4 jaar oud

Met het opwarmen van het klimaat wordt West-Europa steeds meer geschikt voor zuidelijke planten en dieren. We zien de laatste jaren dan ook een noordwaartse uitbreiding van vooral mobiele soorten. Eén van de soorten die al enkele..


Lees verder 7 oktober 2020   4 jaar oud
Ranonkelbij (vrouwtje)

Het gaat slecht met de bijen in Nederland. In Overijssel is dat, helaas, niet anders. In de overtuiging het tij te keren, is daarom de Bijenbeweging Overijssel opgezet. De Bijenbeweging zet zich in om Overijssel weer een plek te..


Lees verder 5 oktober 2020   4 jaar oud
Viltvlekzandbij - primair

Binnenkort beslist de Europese Unie over een nieuwe richtlijn gewasbeschermingsmiddelen. Deze is sterk afgezwakt vergeleken met het oude voorstel, heeft vrijwel uitsluitend betrekking op honingbijen en gaat uit van een gebrekkige..


Lees verder 3 oktober 2020   4 jaar oud
Vroeg in de ochtend, na de brand op De Malpie

Met de toenemende droogte is helaas ook de kans op bos- en natuurbranden steeds groter. De zwartgeblakerde nalatenschap van het vuur dat om zich heen heeft gegrepen, is slechts het zichtbare deel van het drama. De schade in de..


Lees verder 29 september 2020   4 jaar oud
Twee vleermuizen als slachtoffer van een lijmband

Met enige regelmaat worden vleermuizen aangetroffen als slachtoffer van lijmband aan bomen en vliegenplakstrips in stallen. Lijmbanden en plakstrips worden gebruikt om plaaginsecten te bestrijden. Helaas zijn vleermuizen en vogels..


Lees verder 24 september 2020   4 jaar oud

Van 25 september tot en met 7 oktober is het tijd voor een 'grote' editie van de landelijke bodemdierendagen. Iedereen kan meehelpen om samen te ontdekken hoe het met dat belangrijke maar onderbelichte bodemleven gaat. Je hoeft..


Lees verder 24 september 2020   4 jaar oud

Mieren zijn boeiende dieren en horen in elk Nederlands landschap thuis. Enkele inheemse soorten vestigen zich ook wel eens in huizen en dan wordt overlast ervaren. Daarnaast is er een groeiend aantal exotische soorten dat..


Lees verder 19 september 2020   4 jaar oud
Icarusblauwtje vrouw

Nieuwe natuurterreinen zijn vaak erg fosfaatrijk. Daarom worden ze afgeplagd en daarna jarenlang regelmatig gemaaid. Het loont echter om hier zorgvuldig mee om te gaan: ook jonge natuurterreinen kennen soms al een verrassende..


Lees verder 18 september 2020   4 jaar oud
Nest Aziatische hoornaar in Veenendaal

In opdracht van de provincie Utrecht wordt deze week een nest van de Aziatische hoornaar behandeld en verwijderd in Veenendaal. De Aziatische hoornaar is een grote wespensoort die oorspronkelijk niet voorkomt in Nederland...


Lees verder 16 september 2020   4 jaar oud

Archief