Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 52 van 144 - 1432 Resultaten

De vlindertellers van NMO liepen elke week een vaste route over de landerijen van enkele LandvanWaarde-boeren.

Natuur & Milieu Overijssel (NMO) en LandvanWaarde maakten samen de balans op over het afgelopen telseizoen van vlinders en kruiden. Dat deden ze tijdens een gezamenlijke digitale slotbijeenkomst op dinsdag 17 november. In totaal..


Lees verder 24 november 2020   4 jaar oud
Bombus gerstaeckeri (man) die zijn waardplant Aconitum napellus bezoekt, vertoont een aanzienlijke toename in hoogtebereik

Naarmate het klimaat opwarmt, verplaatsen planten die van lagere temperaturen houden zich steeds meer bergopwaarts. Hun bestuivers bewegen mee - als dat lukt, tenminste. Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center vergeleken..


Lees verder 21 november 2020   4 jaar oud
Liesje - primair

Fipronil leidt tot sterk verminderde voortplanting van koolwitjes. Fipronil is inmiddels als gewasbeschermingsmiddel in de Europese Unie niet meer toegelaten, maar in vlooienbanden voor huisdieren is het nog volop aanwezig. In..


Lees verder 19 november 2020   4 jaar oud
metselbij op bloesem

De provincie Utrecht houdt op woensdag 25 november het Bijensymposium. Wil je weten hoe het gaat met de wilde bij in provincie Utrecht en wat je kunt doen om de wilde bij een handje te helpen? Meld je dan aan voor het digitale..


Lees verder 17 november 2020   4 jaar oud

In de gemeente Ede heeft het natuurterrein ‘De Heide’ bij Bennekom de status van mierenreservaat gekregen. Een unieke gebeurtenis, want het is het eerste mierenreservaat in Nederland. Momenteel zijn er 28 mierensoorten gevonden,..


Lees verder 15 november 2020   4 jaar oud
Kirby's langsteelgraafwesp bij haar nest in de omgeving van Brussum.

In juli 2019 dook een nieuwe langsteelgraafwesp voor Nederland op bij Brunssum, Kirby's langsteelgraafwesp. In 2020 werden op dezelfde plek meerdere exemplaren en een nest van deze zuidelijke nieuwkomer aangetroffen. Ook andere..


Lees verder 13 november 2020   4 jaar oud
De vuurzwamveervleugelkever en de bruinzwarte vuurzwam

Eind 2019 werd de vuurzwamveervleugelkever voor het eerst in ons land gevonden, in Eindhoven. Met een halve millimeter is dit de kleinste kever van Europa. De larven en de kevers leven in de poriën van de bruinzwarte vuurzwam, een..


Lees verder 8 november 2020   4 jaar oud
hommel

Uit nieuw onderzoek blijkt dat hommelkoninginnen afstanden van wel honderden kilometers afleggen. Dat ontdekte de Wageningse bestuivingsonderzoeker Thijs Fijen met de hulp van oplettende vrijwilligers. Deze ontdekking is bijzonder..


Lees verder 24 oktober 2020   4 jaar oud
Schildwants

Twee jaar geleden werd in Nederland voor het eerst een exemplaar van de bruingemarmerde schildwants waargenomen. Deze wants komt oorspronkelijk uit Azië en kan grote schade aan fruitgewassen veroorzaken. Om een goed beeld te..


Lees verder 20 oktober 2020   4 jaar oud
Klokjeswespbij, vrouwtje

De bloemrijke graslanden van Zuid-Limburg herbergen een gigantische diversiteit aan planten en dieren. Dit werd weer eens benadrukt door de vondst van twee nieuwe bijensoorten voor Nederland in 2019 en 2020: de composietwespbij en..


Lees verder 19 oktober 2020   4 jaar oud

Archief